Najnovije

VUČIĆ, HOTI I TRAMP NOMINOVANI ZA NOBELOVU NAGRADU: Akcenat je na priznanju (FOTO)

Švedski poslanik Magnus Jakobson podneo je danas Švedskoj akademija nauka inicijativu za nominovanje vlada SAD, Srbije i samoproglašenog Kosova za Nobelovu nagradu za mir.

Ekipa iz ovalne sobe (Foto: Predsedništvo Srbije)

On je obrazložio da ga je na to podstakao Vašingtonski sporazum između Beograda i Prištine o normalizaciji ekonomskih odnosa, što smatra "trasiranjem puta za postizanje mirovnog sporazuma".

- Zbog toga želim da nominujem vlade SAD, (samoproglašenog) Kosova i Srbije za Nobelovu nagradu za mir, jer ovaj sporazum ima za cilj eliminisanje rizika od novih sukoba na Balkanu i bliži je miru i uzajamnom priznavanju - naveo je Jakobson na svom Tviter profilu.

On je ukazao da je krajem devedesetih, Evropu pogodio krvavi rat u kojem su se različiti delovi bivše Jugoslavije međusobno borili na etničkoj i verskoj osnovi.

- Po završetku rata, bilo je teško naći način koji bi vodio ka pomirenju, što se vidi u odnosima Kosova i Srbije. Poslednjih godina bilo je situacija kada smo mi koji pratimo razvoj na Balkanu, bili itekako zabrinuti da bi moglo doći do novih sukoba - naveo je Jakobson. 

On je istakao da je zbog toga veoma važno videti da su predsjednik SAD Donald Tramp i njegova administracija, zajedno sa vladama Srbije i (samoproglašenog) Kosova napredovali u pregovorima za normalizaciju ekonomskih odnosa.

Jakobson ukazuje da su trgovina i komunikacija neki od najvažnijih stubova za prelazak iz "hladnog u topli mir", prenosi portal Kosovo onlajn.

- Ovo je veoma važan korak za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Ako potpisani sporazum funkcioniše kako je predviđeno, trgovina i otvoreni lični odnosi otvorili bi put za međusobni mirovni sporazum u kojem Srbija može da prizna Kosovo, što bi stavilo tačku na ovaj dugi sukob - zaključio je Jakobson.

Šta je propušteno da se kaže o Sporazumu u Vašingtonu, saznajte OVDE.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA