Najnovije

NOVA VLAST U CG: Svetinje će ostati u rukama Mitropolije i eparhija SPC, unapredićemo odnose sa Srbijom

Ćirović je istakla da će crnogorska vlada prihvatiti i podržati rezultat dogovora Beograda i Prištine-

Litija (Foto: Jutjub)

Svetinje u Crnoj Gori ostaće u rukama Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve koje deluju na teritoriji Crne Gore i o tome nema pogađanja ni sa kim, izjavila je predstavnica Demokratske Crne Gore Nevenka Ćirović, u intervjuu za Demostat.

„Želim da rasteretim građane te brige i da im kažem – zajedno smo se borili za očuvanje svetinja i svetinje će ostati u rukama MCP i eparhija SPC koje deluju na teritoriji Crne Gore. O tome nema pogađanja ni sa kim. Tačka! Isto tako želim da kažem građanima svih ostalih veroispovijesti da su njihove svetinje njihove i da niko neće smeti da ugrozi svojinu verskih zajednica nikada i ničim“, poručila je ona.

Ćirović je ponovila da nova crnogorska vlada neće povući priznanje Kosova, a razlozi su međunarodno-pravni, politički i bezbednosni, a i kad bi povukla to ne bi ništa pomoglo ni Srbiji ni Kosovu u rešavanju otvorene situacije.

Ona je istakla da je svesna da takva odluka emotivno pogađa pojedine građane i u Crnoj Gori i u Srbiji jer, kako je navela, prema priznanju aktuelnog premijera Crne Gore Duška Markovića u trenutku priznanja Kosova vlast je znala da je 85 odsto građana bilo protiv toga.

„Imali smo proteste i nerede nakon toga“, rekla je Ćirović i dodala da je politička odgovornost na onima koji sa svojim građanima nisu razgovarali o teškim pitanjima, nego su ih lomili preko kolena.

Ona je navela da je realnost da je Crna Gora priznala Kosovo, uspostavljeni su diplomatski odnosi i potpisan Sporazum o razgraničenju između Crne Gore i Kosova.

„Nijedan od tih poteza nije ugrozio regionalnu stabilnost i sadašnja vlast nije spremna, niti će povući ijedan potez koji bi bio kontra stabilnosti u regionu. Samo povlačenje priznanja takođe ne bi ništa pomoglo ni Srbiji ni Kosovu u rešavanju otvorene situacije. Beograd i Priština pregovaraju uz posredovanje međunarodnog faktora“.

Ćirović je istakla da će crnogorska vlada prihvatiti i podržati rezultat dogovora Beograda i Prištine.

„Pitanje položaja građana Kosova koji su vezani za Crnu Goru biće pitanje koje ćemo želeti da se reši na najbolji mogući način. Deo građana Crne Gore koji i dalje Kosovo smatraju sastavnim delom Srbije shvatiće kroz vreme pred nama da se neće vući potezi iz Crne Gore koji bi ugrožavali difalog Beograda i Prištine, a verujem i da ih je umirila činjenica da je Zakon o slobodi veroispovijesi u izvedbi DPS-a kao projekat propao, pa samim tim i njihov strah da bi Pećka patrijaršija i crkve na Kosovu bile ugrožene nestao“.

Odnosi sa Srbijom mogu i moraju biti uspostavljeni uz obostrano uvažavanje, na ravnopravnim osnovama, i uz dijalog o svim pitanjima koja su od regionalnog i međudržavnog značaja, rekla je Ćirović.

„Zatezanje odnosa, političke igrarije, prepucavanja koja su obeležavala odnose Crne Gore i Srbije od nezavisnosti do danas moraju postati prošlost. Ravnopravni odnosi, zasnovani na međunarodnom pravnom poretku i istorijskom upućenošću jedne države na drugu, s naglašenom obavezom da sve što se događa mora biti na korist građana, snaženje ekonomskih veza, uređenje političkih pitanja koja možda nisu dovedena do kraja, kao i pitanja koja bi se eventualno otvorila – to bi bili osnovni postulati koje bi nova vlast postavila“.

Ona je navela da ekonomije Crne Gore i Srbije imaju skoro neraskidive veze decenijama, a otvaraju se i nove perspektive.

Komentarišući inicijativu „Mini Šengen“, o kojoj se ponovo govori zahvaljujući angažovanju Sjedinjenih Američkih Država, Ćirović je rekla da će je nova vlast razmatrati sa najvećom pažnjom jer želi da ako postane realnost, bude mnogo bolje, brže i ekspeditivnije rešenje političkog i ekonomskog uvezivanja nego što je je to bila CEFTA.

„Svakako niti želimo niti verujemo da je bilo kome cilj da ugrozi perspektivu EU članstva, pa valjda ne ni Mini Šengenom“, zaključila je kandidatkinja za poslanicu koalicije „Mir je naša nacija“ u intervjuu za Demostat.

Kakva pretnja stiže iz BiH, saznajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA