Najnovije

Da u SAD danas počne građanski rat, Tramp bi imao svoju privatnu vojsku!

U Sjedinjenim Država uvećava se broj paravojnih formacija koje podržavaju predsednika Donalda Trampa i preziru pokret "Životi crnaca su bitni". Eksperti upozoravaju na njihovo delovanje usred nemira i protesta u zemlji, strahujući od dalje eskalacije situacije, piše Dojče vele.

Američka vojska (Foto: army.mil)

Prošle godine je u SAD postojala 181 takva paravojna formacija, a danas njihov broj sve više raste. Pripadnici ovih građanskih milicija dele Trampove stavove, odbacivanje tradicionalnih medija i sklonost oružju.

Sociolozi i istoričari upozoravaju na njihovo delovanje, naročito u kontekstu nemira i protesta u zemlji, na kojima se sukobljavaju sa demonstrantima, podstičući agresiju.

Osim toga, analitičari smatraju da bi situacija mogla dodatno da se pogorša, čak i do stanja sličnog građanskom ratu, s obzirom na Trampovu najavu da neće bezuslovno prihvatiti eventualni poraz na izborima početkom novembra. 

A ako se uzme u obzir kakvu podršku ima od strane pomenutih građanskih milicija, on bi praktično mogao da računa i na svoju privatnu vojsku...

Policija i "organizovani" građani protiv demonstranata

Naoružane grupe građana poput "Kenoša gard" sada patroliraju sa pancirima i u maskirnim odelima.

Na snimcima se može videti kako im policajci zahvaljuju ili ih snabdevaju vodom - javna je tajna da američka policija ceni pomoć naoružanih građana.

Među njima je bio i 17-godišnji mladić Kajl Ritenhaus, Trampov pristalica.

Ritenhaus je u Kenošu doputovao iz susednog Mičigena kako bi automatskom puškom zaštitio radnje od pljačkaša na protestima, kada je upucao dvojicu demonstranata.

Ovaj slučaj je podelio naciju, a na jednoj konferenciji za štampu, predsednik Tramp je rekao da bi demonstranti verovatno ubili Ritenhausa da se nije branio.

Evo zbog čega su podaci o smrtnosti od korone u Srbiji diskutabilini! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA