Najnovije

ĐORĐE MAMULA: Pismo Velimiru Erakoviću ( 1973. – 2020.)

Velimir Eraković, rođen 1973. g., novinar, kolumnista In4S portala i beogradske Pravde, tragično je preminuo u Beogradu, 2. 06. 2020. g. Bio je politički aktivan član Nove Srpske Demokratije i Demokratskog fronta u Crnoj Gori.

Velimir Eraković (Foto: Helm Kast)

„Da li će sloboda umeti da peva, kao što su sužnji pevali o njoj“, Branko Miljković

Piše: Đorđe Mamula

Velimire, evo prilike, iako si zauvek otišao, da ti se javim posle  poslednjih avgustovskih izbora u Crnoj Gori.  Dana 14.09. 2020.g. su objavljeni rezultati  izbora.   Milo Đukanović je skoro dobio i ove izbore, ali je konačno posle 30 godina izgubio vlast.

Borio si se protiv  te vlasti i rizikovao život, a ostao teško narušenog zdravnja posle sukoba sa podgoričkom i nikšićkom policijom. Tvoji politički saborci, kao i tvoja parohija u Crnoj Gori, nisu imali više vremena za tebe, posebno od kako si morao da se skloniš u Beograd. Ostavili su te na miru, u nevreme.

DPS je tri decenije bio vrlo zatvorena i opasna interesna politička grupacija koja je negirala interese vremena i građana. I sekla granu na kojoj je sedela. Posle izbora Đukanović je održao govor i zahvalio se biračima i nesvesno nas podsetio na NJegoševu misao :“Janko brani mrtva Branislava, što ga brani kad ga neodbrani“.

Velimire, kao što si se i nadao, stvarni pobenik izbora je Srpska pravoslavna crkva. Ali i narod. Pokazalo se da je Mitropolit Amfilohije Radović snagom vere, znanja, takta u socijalno-psihološkom smislu, taktički nadigrao Agenciju za nacionalnu bezbednost, Vojnu obaveštajnu službu, MUP, vladu, DPS  i Mila Đukanovića. Razlaz u DPS-u je počeo. Već je najavljeno formiranje  jedne nove stranke. Osipanje članstva je logično. Sve teče, sve prolazi. Politika je priča o karakterima, kao i ceo život.

Poraz Đukanovića je bio i podrška, Rame, Zaeva i Komšića. To je bio autogol sa polvine terena. Vlast je gradila svoju  politiku tako da je doživljena kao antisrpska. Srbi kao remetilački faktor. Za  Srbe,   vlast  je  krenula protiv Boga, Pravoslavlja, litija. Bilans izbora je da je Krivokapićeva koalicija  dobila više glasova nego što je Srba u Crnoj Gori. Crkva je pomogla da  se građani oslobode strahova i oslone na tradiciju  čojstva i junaštva.

Velimire, znaš da u Crnoj gori  od vremena kralja Nikole,  vlast nikada nije mogla da se promeni na izborima. To je bio redak rekord. Posle 1945.g. naročito. Nije pomoglo ni to što  je  Tito  nadživeo svoju politiku. Nije pomoglo ni to što je i  Đukanović  često menjao svoju politiku i nadživeo je. Izgleda da je  iza Crne Gore  vreme u kome se upražnjavala Demokratija bez naroda ( autor  knjige Moris Diverže). Dritan Abazović je zatražio da Đukanović podnese ostavku. Naravno, da Đukanović ima i dalje veliku moć, novac, mreže saradnika. Međutim utisak je da je on „potrošena roba“ za Zapad. Nato i Evropska unija mogu bez Đukanovića. Verovatno je DPS-u skrenuta pažnja da se od njih neočekuje da vuku poteze protiv nove vlasti u nastajanju.

Eto, Velimire ovo je telegramski izveštaj o situaciji i izborima u Crnoj Gori.

Tamo gde si ti sada, tebi više  ništa nije potrebno. Nadam  se da si  u boljem svetu od onoga koji si toliko voleo i  na žalost prerano napustio.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA