Najnovije

EU UDARA NA LUKAŠENKA: Ne priznaju rezultate izbora i njegov legitimitet

Evropska unija ne priznaje Aleksandra Lukašenka za predsednika Belorusije i priprema sankcije protiv zvaničnika vladajućeg režima u toj zemlji, rekao je danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Opozicija (Foto: RIA Novosti)

"Smatramo da izbori 9. avgusta nisu bili pošteni i ne priznajemo Lukašenka za legitimnog predsednika Belorusije", rekao je Borel u raspravi na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Briselu, objavile su agencije.

"Upravo donosimo sankcije za značajan broj odgovornih za nasilje, represije i falsifikovanje izbornih rezultata", dodao je.

"Te sankcije trebalo bi da budu usvojene pre Evropskog saveta 24. i 25. septembra u Briselu ako želimo da sačuvamo evropski kredibilitet", rekao je šef evropske diplomatije. Odluka se, kako je iz sedišta EU prenela agencija Hina, očekuje na sastanku ministara spoljnih poslova EU u ponedeljak u Briselu.

Evropska unija takođe preispituje odnose s Belorusijom kako bi "identifikovala područja u kojima bi kontakti trebalo da budu suspendovani ili razmotreni, one u kojima ima interes da učestvuje i da ih čak intenzivira i podrži beloruski narod i civilno društvo, kao i područja u kojima može pružiti dodatnu pomoć ako se dogodi evolucija prema novoj demokratskoj Belorusiji", rekao je Borel.

Zašto su ruske snage povučene sa beloruske granice, pogledajte OVDE.

Izvor: FoNet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA