Najnovije

MILO UVODI VANREDNO STANJE! Hoće na silu da ostane na vlasti

Istog dana kada je državna izborna komisija Crne Gore saopštila konačne rezultate izbora i ozvaničila da opozicija ima 41 mandat u parlamentu (ukupno 81 poslanik), te mogućnost da formira vladu, iz pouzdanih krugova bliskih Milu Đukanoviću pronela se vest da je smislio novi plan da spreči pad s vlasti.

Đukanović (Foto: predsjednik.me)

Ova, na prvi pogled, neverovatna informacija glasi da bi crnogorski predsednik mogao da iskoristi izrazito lošu epidemiološku situaciju i veliki broj obolelih od koronavirusa, proglasi vanredno stanje i time onemogući konstituisanje vlasti bar na 90 dana.

Bez odgovora

Prema informacijama do kojih se došlo iz svojih izvora u Podgorici, a sličnim saznanjima barataju i pojedini crnogorski mediji, u razrađivanju ovog plana učestvuje nekoliko najbližih Đukanovićevih saradnika.

- Pošto mu je postalo jasno da rezultate izbora ne može promeniti, Milo izgleda ozbiljno razmišlja o tome da kupi vreme. Mnogi misle da bi čak i za njega ovo bio preveliki korak jer bi time bacio rukavicu u lice i međunarodnoj zajednici, koja je priznala izborne rezultate, ali mi koji ga dugo znamo nismo tako sigurni u to. Ukoliko proceni da za tih 90 dana može nešto da preokrene, ne sumnjam da će se libiti da iskoristi činjenicu da raste broj zaraženih - kaže sagovornik iz Podgorice koji je godinama radio u bezbednosnim strukturama Crne Gore, a sada je u penziji.

I podgoričke Vijesti objavile su da bi u slučaju uvođenja vanrednog stanja formiranje nove vlade bilo odloženo za bar 90 dana. Tvrdnju da se nešto valja iza brda potkrepljuju i time što im iz kabineta predsednika Crne Gore nisu odgovorili da li se razmatra takva opcija. Kako konstatuju, Đukanović ima ustavna ovlašćenja da proglasi vanredno stanje.

Sve po zakonu

- U slučaju proglašenja vanrednog stanja u Crnoj Gori, ne samo da se ne bi promenili ministri u vladi u roku do 90 dana, već bi na svojim pozicijama ostali i direktori Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbednost jer nove predlaže vlada - pišu Vijesti.

Pravnik iz Podgorice Sergej Sekulović objašnjava da je uvođenje vanrednog stanja pravno-teorijski moguće. Ukoliko do toga dođe, napominje, to bi moglo proizvesti ozbiljne društvene posledice.

- Ako bi se ugrabio momenat pre konstituisanja novog saziva parlamenta, ušli bismo u rizičnu zonu, koja bi mogla da proizvede ozbiljne društvene posledice. Moglo bi se reći da bi se radilo o svojevrsnom državnom udaru - kazao je Sekulović.

Turski položaji u Siriji u plamenu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA