Najnovije

OPET PADA PRIŠTINSKA VLADA? Tači i Kurti kuju plan

Iz Prištine stižu poruke da pregovaračkom timu i premijeru treba zabraniti da u Briselu razgovaraju o pitanjima koja zadiru u "unutrašnje stvari Kosova". Predsedniku Hašimu Tačiju u tom zahtevu pridružuje se i najbrojnija albanska stranka, Pokret Samoopredeljenje, koji poziva Tačija da zajedno obore vladu.

Hašim Tači (Foto: ksgov.net)

Hašim Tači nije protiv dijaloga Beograda i Prištine koji vode SAD, ali jeste protiv procesa u Briselu. Sada, pošto nije deo dijaloga pokušava da na svaki način onemogući i ostale u Prištini da razgovaraju.

Pošto je za jednu od tema nastavka dijaloga predložena finalizacija Zajednice srpskih opština, Tači kaže da "Skupština Kosova hitno mora da tretira taj rizičan korak Vlade Kosova, a da hitno mora da izglasa i rezoluciju kojom će premijer biti sprečen da pregovara o unutrašnjim pitanjima na Kosovu i o temama koje dovode u rizik unutrašnji poredak".​

Na Tačijevu inicijativu nije bilo direktnog odgovora glavnog prištinskog pregovarača – premijera Avdulaha Hotija, ali je on ranije danas rekao da od dijaloga neće da beži, a da ekonomska normalizacija neće biti potpuna bez međusobnog priznanja.

Samoopredeljenje poziva Tačija da zajedno obore vladu

Zbog otvaranja, kako kažu, unutrašnjih pitanja u dijalogu, najbrojnija albanska stranka na Kosovu, Pokret Samoopredeljenje pokrenuo je inicijativu za smenu vlade, ali nema podršku ostalih poslanika.

Pozvali su Hašima Tačija da pozove svoju bivšu stranku Demokratsku partiju da im se pridruži i da zajedno obore vladu Avdulaha Hotija.

Ne bi bilo prvi put da se i najljući protivnici među Albancima ujedine u rušenju vlade, ako im je interes da njihove političke opcije dođu na vlast.

Hašimu Tačiju odgovara nestabilna politička scena na Kosovu, jer se u njoj dobro snalazi, a iz nje bi lakše odgovorio izazovu ako protiv njega bude potvrđena optužnica Specijalnog suda za počinjene ratne zločine.

Zašto je Haradinaj dobio nadimak '’Munja'’, saznajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA