Najnovije

UCENA: EU opet pritiska Srbiju, traži uvođenje sankcina Belorusiji

Evropska unija očekuje od Srbije, kao zemlje u procesu pristupanja EU, da uskladi svoju spoljnu politiku sa ovom zajednicom, uključujući i najavljene sankcije protiv odgovornih za nasilje u Belorusiji. Ovo je drugi put da se nešto slično traži od Srbije u poslednje dve nedelje - prvi put su zahtevali odustajanje od zakazane vojne vežbe sa ovom zemljom, te sagovornici ocenjuju da je na delu ucenjivanje naše zemlje.

Ilustracija (Foto: RIA/ Pravda)

Obaveza, ali...

- Nadamo se da ćemo uskoro videti najavljene evropske sankcije protiv odgovornih za neprihvatljivu represiju u Belorusiji. Očekujemo da zemlje u procesu pristupanja EU napreduju u usklađivanju svojih politika sa politikama EU. To se ne dovodi u pitanje - kazao je Peter Stano, portparol EU, dodajući da je usklađivanje sa spoljnom politikom Unije jedna od obaveza u pristupnom procesu, kao i da zemlje koje su u tom procesu to znaju.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je u razgovoru da prvo mora da stigne zvanični zahtev da bi nešto ovako komentarisao, ali da je do tada njegov stav poznat - uslovljavanje je najgore lice EU.

- Protivim se bilo kakvim sankcijama i mislim da je politika sankcija i uslovljavanja najgore lice EU i svakog ko za njima poseže - kazao je Vulin.

Srbija, prema rečima šefa diplomatije Ivice Dačića, ima obavezu usklađivanja svoje spoljne politike sa spoljnom politikom evropske zajednice, ali postepeno do samog učlanjenja.

Sve je deo višeg cilja

- Tačno je da mi imamo obavezu, ali postepeno do ulaska u EU, a o svakom konkretnom pitanju odlučivaćemo posebno, vodeći računa o našim interesima - naveo je Dačić.

S druge strane, bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže da će EU kontinuirano vršiti pritisak na Srbiju, jer je njihov strateški cilj da nas odvoje od Rusije, Kine i zemalja Evroazijske unije, kojoj pripada i Belorusija.

- Treba videti suštinu tih zahteva - uvući Srbiju u zapadnu sferu i posvađati sa starim partnerima. Ovakvih uslovljavanja biće još. Belorusija je samo jedna etapa, njih više interesuje odnos Srbije i Rusije. Jedno je biti fleksibilan, a jedno držati se svojih saveznika - kaže Jovanović i dodaje:

- Srbija, ako hoće da čuva sebe i svoju samostalnost, mora s vremena na vreme reći ne. Ne možete očekivati podršku Lukašenka, a raditi mu o glavi zajedno sa EU.  

Ne priznajemo Lukašenka, sankcije pre 24. septembra

EU ne priznaje Aleksandra Lukašenka za predsednika Belorusije i priprema se da uvede sankcije zvaničnicima te zemlje, najavio je juče u Briselu šef evropske diplomatije Đozep Borelj.

- Smatramo da su izbori 9. avgusta lažni i ne priznajemo Lukašenka za legitimnog predsednika Belorusije - izjavio je Borelj na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta. On je najavio uvođenje sankcija „odgovornima za nasilje, represiju i falsifikovanje izbornih rezultata“.

- Te sankcije bi trebalo da budu usvojene pre Evropskog saveta 24. i 25. septembra u Briselu ako želimo da sačuvamo kredibilitet Evrope - istakao je on.

Od nas će se očekivati veće usklađivanje

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović na pitanje da li ćemo se pridružiti EU u najavljenim sankcijama, ali i koje su posledice ako to ne učinimo, kaže da je ovo (naše) pitanje vezano za poglavlje 31 u pregovorima sa EU.

- Nacrt izveštaja nije usvojen posebno zbog stavova pojedinih država članica koje izražavaju veće očekivanje od Srbije u pogledu usklađivanja sa ZSBP. Naravno, ne meri se samo procenat usklađenosti sa rezolucijama, već i doprinos multinacionalnim vojnim i civilnim misijama, gde je Srbija visokorangirana po doprinosu. Mi smo nedavno podržali političku Rezoluciju Saveta EU o stanju u Belorusiji i odustali od učešća u zajedničkim vojnim vežbama, što je jasan pokazatelj našeg usklađivanja sa ZSBP EU, i to je tako i ocenjeno u EU. Što se tiče režima sankcija prema Belorusiji, to je nastavak političkih mera EU prema toj zemlji, ali režim sankcija još nije potvrđen i usvojen u EU. Inače, sankcije bi značile spisak ličnosti na koje bi se određene mere sankcija odnosile - objašnjava Joksimovićeva i dodaje:

- Svakako da će se u budućnosti, u skladu sa naprednom dinamikom naših pregovora, od nas očekivati veće usklađivanje, ali i ja očekujem da se na radnim telima EK konačno usvoji Izveštaj sa skrininga za poglavlje 31, da bi i formalno uspostavili jasan mehanizam praćenja usklađivanja, a ne samo političkih očekivanja pojedinih država članica.

Doktor Nestorović tvrdi da niko neće napraviti vakcinu protiv korone. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA