Najnovije

ALBANSKA KOALICIJA PRELAZI NA STRANU POBEDNIKA? Počinju pregovori

Nosilac Albanske izborne liste “Genci Nimanbegu-Nik Đelošaj” i predsednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj rekao je u intervjuu za Vijesti, da je prethodnih dana imao neformalne kontakte sa pojedinim liderima nove skupštinske većine i poručio da će pregovarati o ulasku u vlast, ali i da to ne znači da će dogovor biti postignut.

Tuzi (Foto: Jutjub)

Iz vašeg obraćanja biračima stiče se utisak da delite vrednosti i principe koje je objavila i nova skupštinska većina. Da li to znači da ste sada bliži mogućoj odluci da budete dio nove vlasti?

Ja mislim suprotno, da vrednosti koje su oni kroz sporazum potpisali, mi smo radili puni niz godina da budu ostvarenja Crne Gore. Drago mi je da se složila i nova skupštinska većina sa našim ostvarenjima i da se obavezala da će raditi na učvršćivanju istih. Mi smo i tokom kampanje prezentovali program za preuzimanje odgovornosti u budućoj vladi, ne znajući ishod izbora. Samo kroz institucije sistema može se realizovati zacrtano i planirano za svoj narod, a posebno ova teza važi za manjine. Pregovaraćemo najverovatnije, ali to ne znači unapred da ćemo se dogovoriti.

Naša lista je formirala radnu grupu koja radi na platformi za eventualne pregovore o učešću Albanske liste u izvršnoj vlasti, a koja će sadržati sva životna pitanja za naš narod – i da se poštuju i nadograđuju nacionalna spoljnopolitička opredeljenja da Crna Gora nastavi svoj put ka Evropskoj uniji i evroatlantski put. Nije pitanje da li manjine žele da budu deo vlasti, nego da li novoformirana većina želi da prihvati naše demokratske zahteve!

Jeste li imali neformalne kontakte sa nekim od zvaničnika tri koalicije? Sa Dritanom Abazovićem ste nekada delili poslanički klub, sa Demokratama sarađujete u Tuzima?

Da, imali smo neformalnu komunikaciju sa nekim od lidera tri koalicije. U pravu ste, Dritan je bio i predsednik kluba poslanika Albanska alternativa na moj predlog. Tada sam imao odličnu saradnju i komunikaciju, što trenutno sa njim lično nemam osim zvanično, ali sa dosta funkcionera iz GP URA imam.

Mislim da se Dritan previše zaleteo, pogotovo kad govori o manjinskim partijama. Pozivati da budemo partneri, a na drugoj strani optužiti nas i prozivati na razne načine, nije korektno ali ni ozbiljno, jedino ako je možda taj poziv samo formalan, videćemo. Moj savet mu je da manje priča i više radi na preuzimanju odgovornosti. Dritan ne predstavlja Albance, isti tretman kod predstavljanja Albanaca ima kao Halil Duković i Luiđ Škrelja, oni predstavljaju svoje partije. Mi imamo odličnu komunikaciju sa Demokratama. Zajedno vršimo vlast u Tuzima, i na obostrano zadovoljstvo odlično sarađujemo. Od sve tri koalicije koje vrše većinu, od Demokrata nije bilo ispada kada su manjine u pitanju, ni pre ni nakon izbora, što je za poštovanje.

Da li je podrška ambasade SAD novoj vlasti uticala na vaše promišljanje?

Albanska lista i naš narod deli zajedničke vrednosti sa politikom SAD, težimo da imamo kompatibilnu politiku i podudarnost, kao najproameričkiji narod izvan Amerike. SAD su puno učinile za Crnu Goru i region, snažno ćemo se zalagati da zajednički radimo da učvrstimo dostignuća.

Američka ambasada je pozdravila demokratski izborni proces i kao demokratska država poštuje volju naroda, nisam shvatio to kao podršku novoj ili staroj vlasti! Mi smo svesni novih izazova albanskog naroda u Crnoj Gori koji traže posebnu pažnju i odlučnost albanskog političkog faktora u Crnoj Gori u duhu principa da o Albancima mogu odlučivati samo Albanci.

U politici nema lakih odluka, narod je većinski kod Albanaca nas izabrao da donesemo odluke u ime njih i za njih. Siguran sam da ćemo odluke doneti -rukovoditi se samo u interesu Albanaca i napretka Crne Gore.

Ključna pitanja: Valdanos, decentralizacija administracije, razgraničenje morskog dobra

Iz Albanske liste je saopšteno da su na sastanku u Ulcinju razmotreni rezultati izbora, aktuelna politička situacija posle njihovog zvaničnog proglašenja, kao i ostvareni kontakti i razgovori konstituenata liste tokom tog perioda.

„Odlučeno je da se formira radna grupa koja će sastaviti platformu za moguće pregovore o učešću liste u vršenju vlasti, a koja će sadržati sva životna pitanja koja su inicirana od naših subjekata“.

Navodi se da su to Valdanos, decentralizacija administracije, prostorno planiranje, privatizacije ili određivanje linije razgraničenja morskog dobra u zakonskim okvirima. „Kao i novi izazovi za albanski narod u Crnoj Gori koji traže posebnu pažnju i odlučnost albanskog političkog faktora u Crnoj Gori u duhu principa da o Albancima mogu odlučivati samo Albanci“, saopšteno je, pišu Vijesti.

Šta se desilo pri pokušaju bombardovanja Ostroga, saznajte OVDE.

Izvor: Vijesti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA