Najnovije

KOČI U MESTU! Redak snimak sletanja MiG-29K na pistu nosača aviona (VIDEO)

Ovu letelicu krasi izuzetno savremena avionika, napredni napadno-navigacijski sistem, smanjena radarska uočljivost, uvećani ubojni arsenal, i značajno veći akcioni radijus. Dobar deo MiG-29K je napravljen od kompozitnih materijala, a u cilju smanjenje njegove vidljivosti je primenjena tehnologija tzv. „hlađenog krila“. Poseduju ga vazduhoplovstva Rusije i Indije.

MiG-29K (Foto: Tviter skrinšot)

MiG-29K (po označavanju NATO Fulcrum-D) predstavlja sovjetski/ruski palubni višenamenski borbeni avioni četvrte generacije, koji je nastao daljom evolucijom bazičnog lovca MiG-29.

Zahvaljujući velikoj narudžbi RV Indije ova specifična modifikacija letelice je modernizovana do generacije koja se označava kao „4+(+)“¹. Prema mišljenju zapadnih vojnih eksperata modernizovana verzija ovog aviona poseduje sve elemente koju treba da ima jedna višenamenska palubna borbena letelica.

U njega je ugrađena poslednja generacija avonike, napredni infracrveni pelengator za precizno označavanja ciljeva, ubojni arsenal koji se sastoji od raketa klase vazduh-vazduh kratkog dometa koje se mogu navoditi preko nišanskog uređaja koji je integrisan sa kacigom pilota, smanjena radarska reflektivnost. i ono što je najvažnije – nova radarska stanica „Žuk-ME“ pomoću kojeg se mogu otkriti ciljevi na daljinama i do 200km. Ovo otvara mogućnost upotrebe raketa klase vazduh-vazduh srednjeg dometa (do 110km) RVV-AE, kao i navođenih vazduhoplovnih bombi KAB-500. Tu se nalaze i protivbrodske rakete H-31 i H-35, od kojih poslednja može da pogodi površinsko plovilo na daljinama 200+km.

U odnosu na palubnu verziju teškog lovca Su-33 ova letelice ima manju akcioni radijus ali i nosivost korisnog tereta. Međutim, on je daleko kompaktiniji kada je u pitanju njegova letna figura što obezbeđuje racionalniji smeštajni kapacitet na pomorskim platformama kao što su nosači aviona. Modernizovane verzija aviona koje su rađene za Indiju imaju mogućnost da nose veću tonažu ubojnog tereta (do 5,500kg). Takođe, njegova površina je tretirana različitim vrstama specijalnih premaza, uključujući i ugradnju nemetalnih kompozitnih delova, koji značajno smanjuju radarsku vidljivost letelice. Za smanjenje vidljivosti u infracrvenom spektru upotrebljena je tehnologija „ohlađenog krila“. Takođe, pošto ova letelica uglavnom operiše iznad morske pučine, na nju je ugrađen sistem za dopunu gorivom u vazduhu, što obezbeđuje značajno veći borbeni radijus.

MiG-29K predstavlja verziju sa kojom upravlja jedan pilot. Pored ove verzije razvijena je takođe palubna verzija aviona koja nosi oznaku MiG-29KUB sa kojom upravljaju dva člana posade (dvosed).

Pored ruske armije, ove letelice upotrebljava i indijska armija. Ratna mornarica ove države poseduje 45 aparata MiG-29K/KUB.

Nedavno je korporacija MiG obavestila javnost da radi na projektu novih pilotskih kaciga namenjenih pilotima na MiG-29K/KUB koje će biti opremljene sistemom dopunske realnosti. Novi sistem će biti u stanju da prikazuje informacije letne i taktičke prirode (kao i trajektoriju samog leta), na viziru pilotskog šlema. Naime, pilot će imati specijalni monokular koji je integrisan na kacigom, preko koga će očitavati informacije o visini, brzini i smeru leta, a takođe i o trenutnom opterećenju. Pilot će biti u stanju da u isto vreme vidi stvarnu sliku, ali i virtuelnu sliku koju je napravio kompjuter koji je specijalno projektovan za njenu izradu. U kritičnim situacijama koje se javljaju za vreme vazdušnog boja, ili prilikom vanrednog sletanja, pažnju pilota neće više da odvlače brojni instrumenti u kokpitu aviona, ili indikatori koji se nalaze na vetrobranskom staklu letelice. Takođe, ova ruska korporacija je saopštila da u ovom času intenzivno radi i na projektima razvoja kompleksa automatskog upravljanja avionom, kao i na sistemu automatske kontrole preopterećenja koje se javlja prilikom naglih promena brzine i trajektorije leta.

Koji američki avioni počinju da patroliraju Balkanom, saznajte OVDE.

Izvor: Bog rata

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube