Najnovije

LAVROV: Da nema priče o Navaljnom, oni bi ...

Ruski ministar spoljnih poslova Srergej Lavrov izjavio je da ne vidi signale da će se promeniti politika "demonizacije Rusije" i da sankcione težnje ka Rusiji samo rastu.

Sergej Lavrov (Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Rusije)

On je u intervjuu za portal Sputnjik rekao da Rusiju žele da kazne i za dešavanja u Belorusiji i za incident sa ruskim opozicionim liderom Navaljnim, iako EU, kako kaže, kategorički odbija da ispuni obaveze iz Evropske konvencije o pružanju pravne pomoći i da odgovore na zvanične zahteve ruskog Državnog tužilaštva.

Prema njegovim rečima, pretpostavke su apsolutno izmišljene, o čemu govori i to što Nemačka upućuje na OPCW, a ta organizacija na Berlin.

"Postoji i poslovica na tu temu i upravo u tom stilu naši zapadni, ako tako mogu da kažem, partneri reaguju na naš pravni pristup i gromoglasno izjavljuju da je 'trovanje utvrđeno, osim Rusije to niko drugi nije mogao da uradi, priznajte'. Sve je to bilo sa Skripaljima. I uzgred da kažem, uveren sam, da nema sadašnje situacije s Navaljnim izmislili bi nešto drugo", rekao je Lavrov.

Kako kaže, sve je podređeno tome da se što jače potkopaju odnosi između Rusije i EU.

Kako kaže, u Evropskoj uniji ima zemalja koje to razumeju ali nastavljaju s principom konsenzusa, tzv. solidarnosti, a taj princip grubo zloupotrebljavaju zemlje koje čine rusofobnu, agresivnu manjinu.

Govoreći o Salsberiju i navodnom trovanju Skripaljevih, on je kazao da su Rusiju pre dve godine, kada je to i počelo etiketirali kao jedinog proizvođača "Novičoka", iako je Rusija navela argumentovane činjenice da je nekoliko zapadnih zemalja razvijalo supstance iz grupe "Novičok".

"U SAD su patentirane - desetine patenata za bojevu primenu supstanci iz te grupe. I među tim zemljama, gde su se takve stvari radile, pomenuli smo i Švedsku", rekao je Lavrov.

Šta američki oficiri rade u Donbasu, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA