Najnovije

LUKAŠENKO SE HITNO OGLASIO: Mobilizacija, zatvaranje granica...

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko najavio je da će ta zemlja zatvoriti granicu sa Livtanijom i Poljskom.

Lukašenko (Foto: Sajt predsednika Belorusije)

On je dodao da će granica sa Ukrajinom biti ojačana.

"Primorani smo da povučemo trupe sa ulica, kao što sam već govorio, da polovinu vojske mobilišemo i zatvorimo državnu granicu sa zapada, pre svega sa Litvanijom i Poljskom. Prinuđeni smo da ojačamo državnu granicu sa našom bratskom Ukrajinom", rekao je Lukašenko govoreći na ženskom forumu "Za Belorusiju".

On je pozvao narode Litvanije, Poljske i Ukrajine da zaustave svoje političare i spreče pokretanje rata.

"Ne želim da moja zemlja ratuje. Štaviše, ne želim da se Belorusija i Poljska i Litvanija pretvore u bojno polje, gde se neće rešavati naša pitanja. Stoga danas želim da se obratim narodima Litvanije, Poljske i Ukrajine: zaustavite svoje lude političare, ne dozvolite da izbije rat!", rekao je Lukašenko.

On je ocenio da se u Belorusiji u ovom trenutku rešava sudbina čitave Evrope.

"Recite ljudima šta se zapravo događa. Danas se ovde rešava pitanje Belorusije, Rusije i čitave Evrope, možda i cele, a ne samo istočne. Ne sme doći do vrelog rata", rekao je Lukašenko.

"Na ivici smo strašne katastrofe"

On je naveo da je u arsenalu onih snaga koje podgrevaju situaciju u republici ostalo vrlo malo mogućnosti.

"A mi smo na ivici strašne katastrofe. Ako upadnu ovamo, bićemo prinuđeni da odgovorimo, nećemo klečati, čak i ako ostanemo sami", naglasio je predsednik Belorusije.

Lukašenko je to rekao u vreme političke krize u Belorusiji nakon spornih predsedničkih izbora, za koje opozicija tvrdi da su namešteni, što je izazvalo masovne proteste u zemlji.

Lukašenko je za nemire u Belorusiji okrivio Zapad, podseća Rojters.

On je objasnio da Belorusiji nije potrebno priznanje rezultata proteklih predsedničkih izbora od drugih zemalja.

"Danas su priključili još jednu, kako smatraju, termonuklearnu bombu. ‘Razneli’. U Briselu su se tome pridružili da li Evropski parlament ili Evropski savet, koji takođe nisu priznali naše izbore. S tim u vezi želim da kažem sledeće... Održali smo izbore u skladu sa ustavom i zakonima naše zemlje. I ne treba nam nikakvo priznanje: izbori su održani i oni su legalni. Mogu da se zakunem - nije bilo laži tokom izbora, namestiti 80 odsto glasova je nemoguće", naglasio je šef države.

Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju o Belorusiji, u kojoj se navodi da je takozvani opozicioni Koordinacioni savet "privremeni predstavnik naroda" u toj zemlji, a institucije EU pozivaju da mu pomognu.

Lukašenko je istakao i da se nikada neće dogoditi blic-krig za preuzimanje vlasti u zemlji.

"Pod tim belo-crveno-belim zastavama pogledajte kakvi izrazi i reči... To su oni smislili: blic-krig nije uspeo. Bio je osuđen mnogo godina pre ovog blic-kriga. Nije se mogao dogoditi u našoj zemlji, nikada se neće dogoditi", rekao je Lukašenko govoreći na ženskom forumu "Za Belorusiju".

Takođe je uporedio događaje u zemlji sa Venecuelom, a Svetlanu Tihanovsku, koja se kandidovala za predsednika republike, sa opozicionim venecuelanskim političarom Huanom Gvaidom.

"Stupila je na snagu naredna faza – snažan spoljni politički, finansijski i diplomatski pritisak. Susedne zemlje odbijaju da priznaju rezultate izbora i, prema venecuelanskom scenariju, pronašle su ‘gvaidicu’ i proglasile je za predsednika", rekao je Lukašenko.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedioLukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Redak snimak sletanja MiG-29K na pistu nosača aviona pogledajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA