Najnovije

TIODOROVIĆ: Očekujemo porast broja zaraženih u naredne dve nedelje!

Epidemiolog Branislav Tiodorović očekuje da građani koji se budu vraćali u zemlju budu onoliko savesni koliko su i u samoj zemlji, jer, kako kaže, postoji određeni procenat onih koji smatraju da su sve mere nepotrebne. Dodaje da je realno očekivati veće procente obolelih u narednim danima i apeluje na građane da se pridržavaju mera.

Tiodorović (Foto: Jutjub)

Branislav Tiodorović je za RTS rekao da veruje da će ogromna većina shvatiti da bi trebalo da razmišlja o svom zdravlju, zdravlju svojih sugrađana i svih u državi.

Smatra da je realno očekivati porast procenta obolelih u narednih 10 do 15 dana, ne samo zbog povratnika s letovanja već i zbog određenih situacije unutar Srbije.

Kako kaže, iako podaci govore da je u Srbiji najmirnija situacija u ovom delu Evrope, to ne bi trebalo da izaziva optimizam, nego da nas navede na dodatni oprez.

Tiodorović ističe da na planinama i jezerima postoje oni koji se okupljaju po kafićima, restoranima i splavovima.

Kaže i da, kada u jednom gradu postoji veća kontrola sprovođenja mera, onda ima slučajeva da se svi sele u susedna mesta i tamo organizuju manifestacije, svadbe i slično...

Ističe da to nije karakteristika određenog dela zemlje, već da se dešava svuda.

Apel građanima da brinu o zdravlju 

Govoreći ponovo o povratnicima iz inostranstva, naveo je da misli da su građani upoznati sa svime, da će na granici dobijati uputstvo koje je pre svega apel da brinu o svom zdravlju i, na taj način, o ukupnom zdravlju populacije.

Građani će dobiti uputstvo gde mogu da se prijave i elektronski ostave određene podatke, a tu je i samoprocena. Sve to će se nalaziti u bazi podataka i biće dostupno lekarima.

Tiodorović napominje da je cilj da se što pre otkriju potencijalni slučajevi i da posle deset dana, ako nema problema, sledi odjava, a građani nemaju ograničenje kretanja i komunikacija.

Ipak, poručuje naš poznati epidemiolog, deca koja dolaze s letovanja ne bi trebalo da idu u škole i vrtiće desetak dana.

Na pitanje koliko veruje u disciplinu građana, Tiodorović je rekao da dobrim delom veruje, jer ne bismo došli do ove situacije kakva je danas da se građani nisu pridržavali mera.

Šta će biti u narednom periodu 

Ali napominje, pozivajući se na iskustva evropskih zemalja, očigledno je da izdržljivost stanovništva u sprovođenju mera nije na adekvatnom nivou i toga se boji i kada je o Srbiji reč.

Zbog toga je apelovao još jednom na sve građane da se pridržavaju mera i upozorio da pre svega treba da vodimo računa o starijim osobama i hroničnim bolesnicima.

Govoreći o školama, rekao je da sistem dobro funkcioniše i da su one sigurna mesta, bez obzira na broj obolelih učenika i zaposlenih.

Pozvao je roditelje da budu odgovorni kao i do sada.

Tiodorović je rekao da je teško dati procenu za budućnost, i istakao da smo mi deo sveta, da su granice otvorene i da je ekonomija veoma važna.

Kako je istakao, vakcinacija protiv gripa će biti značajna, a nada se i da će što pre biti dostupna vakcina protiv kovida 19.

Kada će Crna Gora povući priznanje Kosova pročitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA