Najnovije

ANALITIČARI: Haradinajev zahtev za učešće u dijalogu za političke poene i cenkanje

Bivši kosovski premijer i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izgleda da će povući iz delegacije za dijalog ministra pravde Seljima Seljimija i ministarku spoljnih poslova i dijaspore Meljizu Haradinaj Stublu.

Ramuš Haradinaj (Foto: Jutjub)

Sve to Haradinaj čini, kako se navodi, da bi sebi stvorio mesto u timu za dijalog, a sa tim zahtevom očigledno se složila i njegova stranka.

Kao što je rečeno, ako je tako nešto Haradinajev zahtev i želja, imaće podršku ostalih članova.

"Imali smo sastanak Upravnog saveta, ali o tako nečemu se nije razgovaralo, nemam informacija. Naravno, ako se ovo dogodi, to bi bilo dobro i za Kosovo, jer Haradinaj ima pravo iskustvo u dijalogu i imao bi podršku ABK", rekao je zvaničnik ABK.

Iz prošlosti Haradinajevog učešća u dijalogu, dodaje se, videlo se da on nije pogodna osoba.

Haradinaj se na samitu u Berlinu sukobio sa tamošnjom kosovskom delegacijom, ali i sa premijerom Albanije Edijem Ramom i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Stručnjak za politička pitanja Rasim Aljija rekao je da bi učešće Haradinaja u delegaciji samo doprinelo njegovoj predizbornoj kampanji i ništa više.

"Pre svega, vreme jedinstvenih grupa i učešća lidera u procesu dijaloga pripada prošlosti. Ono što pokušava Haradinaj navodno je ubrzavanje dijaloga i da ne dozvoli da se trguje na štetu Kosova, a kako bi se izgradio narativ da je Haradinaj zaustavio štetne procese na račun Kosova", poručio je Aljija.

Prema njegovim rečima, sve je to izborna kampanja, jer je poznato da najnovije ankete pokazuju da u trenutnoj političkoj situaciji izbori ne odgovaraju nijednoj političkoj stranci, osim Samoopredeljenju.

Naveo je i da Haradinaj pokušava da igra ulogu lidera i diktira agendu vladi, pa ispada da se ponaša kao premijer, a da u stvari nije premijer.

"Haradinaj pokušava da igra ulogu lidera koji uzima situaciju u svoje ruke i praktično diktira agendu vlade, želi da bude premijer, bez da je legalno na toj funkciji. Zna se njegova destruktivna uloga sa stavovima prema mnogim procesima, posebno u dijalogu sa Srbijom, ali ne možemo znati njegov pristup dijalogu", ocenio je Aljija.

Mišljenja je takođe da je dobro što se Haradinajev zahtev od početka dekonstruiše, jer su se njegovi zahtevi povećali, a to potvrđuje i činjenica da on traži mesto predsednika.

"Važno je od početka dekonstruisati ovaj zahtev Haradinaja, jer su se njegovi zahtevi već povećali, a kada se doda činjenica da ga je njegov stranka kandidovala  za predsednika, poznato je da se zahtevi samo povećavaju i to nije njegov prvi ili drugi zahtev jer je on takođe četiri puta za redom tražio mandat premijera, dobio je dva puta i podnosio ostavke u oba slučaja", naglasio je Aljija.

Istakao je da je sada pre svega neetično i nemoralno da traži i ima aktivnu ulogu u procesu dijaloga, bez obzira na njegove dobre namere i dodao da ne postoji legitimitet, niti moralna niti politička etika da Haradinaj bude uključen u dijalog.

"Nema legitimiteta, nema morala, nema političke etike. To je samo za stvaranje  narativa u javnosti da je on spasitelj Kosova i da od toga zavise mnogi procesi, a samim tim i proces dijaloga", poručio je Aljija.

Vladajuća koalicija je od početka održavana u životu sa žestokim tenzijama između partnera i pretnjama Haradinajeve stranke napuštanjem koalicije.

Svet u neverici, ruski bombarderi oborili svetski rekord! Više o tome OVDE.

Izvor: Kosovo Onlajn

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube