Najnovije

NATO PORUKA ZA SRBIJU! Generalni sekretar Stoltenberg se oglasio: Ne smetaju nam vaši bezbednosni aranžmani ali Kosmet je naš!

Srbija je suverena zemlja i NATO u potpunosti poštuje politiku njene vojne neutralnosti, kao i bezbednosne aranžmane koje ona izabere, kaže generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i ističe da Kfor i dalje ostaje prisutan na teritoriji KiM sa oko 3.500 vojnika.

Jens Stoltenberg (Foto: nato.int)

Stoltenberg je rekao i da NATO u potpunosti poštuje nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod okriljem EU, navodeći da je to od ključnog značaja za Srbiju i okupiranu srpsku pokrajinu, ali i za regionalni mir i bezbednost kao i našu bezbednost.

- Konstruktivan dijalog je preduslov za regionalnu stabilnost i ja podrzavam napore EU da posreduje u dijalogu. Trakođe podržavam napredak načinjen u Vašingtonu. Naša misija Kfor nastaviće da održava sigurno i bezbedno okruženje na Kosovu i Metohiji, shodno svom mandatu UN. Verujem da budućnost celog regiona zapadnog Balkana leži u evroatlantskoj porodici - rekao je on.

Govoreći o NATO bombardovanju Srbije 1999. godine, prvi čovek najvećeg vojnog saveza na svetu kaže da se ne sme zaboraviti prošlost, ali da treba ići dalje i gledati ka boljoj budućnosti.

Otkriva i da se NATO uveliko sprema za potencijalni drugi talas koronavirusa, kao i da sa Amerikom radi na "balansiranom odgovoru na nove ruske projektile, koji su opasni i narušavaju stabilnost", a otvoreno priznaje i da uspon Kine menja globalnu ravnotežu moći.

Stoltenberg ističe da su evroatlantska bezbednost i stabilnost na zapadnom Balkanu u direktnoj vezi i podseća da od kraja devedesetih snage NATO pomažu očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Kako kaže, kancelarije NATO u Sarajevu i Beogradu podstiču politički dijalog i sarađuju na praktičnom nivou.

- Naša politika u regionu - uključujući i našu politiku otvorenih vrata ima za cilj jačanje jačanje stabilnosti i podizanje nivoa saradnje. Odlučni smo da nastavimo da pomažemo zemljama u regionu u sprovođenju reformi, što je od koristi njihovim građanima, kao i celoj evroatlantskoj porodici - rekao je Stoltenberg.

Da li Srbi i Hrvati prave savez da se zajednički odbrane, saznajte OVDE!

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA