Najnovije

POBUNA LEKARA: Odakle vam pravo da smenjujete "politički nepodobne" doktore po Srbiji?!

Prema dostupnim informacijama, u toku je priprema smenjivanja naših kolega - načelnika odeljenja sa Vojnomedicinske akademije, kao i kolega iz Opšte bolnice u Novom Pazaru, koji su potpisnici inicijative "Ujedinjeni protiv kovida". Ovo bi bio jasan pokazatelj da se drugo mišljenje, koje je u medicini potpuno normalno, ne samo ne toleriše, već u ovom sistemu smatra nepoželjnim, i to bi posebno bilo nedopustivo, navodi se u saopštenju apela "Ujedinjeni protv kovida".

Lekari Kovid bolnice (Foto: Jutjub)

U komunikaciji među potpisnicima već je postignut konsenzus da je napad na samo jednog potpisnika napad na sve, pa ćemo se tako i prema ovoj odluci, ako se ispostavi da je istinita, postaviti. Uz dodatak da bi ovakav postupak samo predstavljao dalje urušavanje onoga što je preostalo od zdravstvenog sistema svih nas. I to ne smemo dozvoliti, ni mi zdravstveni radnici, ni vi ostali, svi građani Republike Srbije - navodi se u saopštenju lekara koji smatraju da na odluke o eventualnim smenama kolega moraju da reaguju.

- Svesni odgovornosti koju nosimo kao zdravstveni radnici, i uz savetovanje o pridržavanju svih, baš svih, javno izrečenih protivepidemijiskih mera, i njihovu primenu bez ikakvog pogovora, smatramo da bi na ovakvu eventualnu odluku rukovodećih struktura pomenutih zdravstvenih ustanova morali reagovati na odgovarajući način - dodaje se u saopštenju.

Potpisnici ovog saopštenja dodaju i da direktori i vd direktora nemaju pravo da smenjuju lekare jer su im jedini poslodavci građani Republike Srbije.

- Direktori sa VMA i iz Novog Pazara, kao i svaki drugi direktor, posebno VD direktor moraju da shvate da su vlasnici zdravstvenih ustanova građani Republike Srbije, a da su oni nameštenici koji za svoj rad odgovaraju svih građanima. Oni, između ostalog, nemaju pravo da smenjuju bilo koga bez postojanja profesionalnih razloga, pogrešno misleći da nemaju nikakav oblik odgovornosti - navodi se.

Uprkos situaciji koja ne dozvoljava protestovanje i štrajk, lekari kažu da su se stekli uslovi za iskazivanje građanske neposlušnosti. 

Potpuno je jasno da bi protestno okupljanje većeg obima bilo zabranjeno.  Potpuno je jasno i da je odgovarajući oblik štrajka, koji bi se organizovao u saradnji i od strane nekoliko zainteresovanih sindikata dozvoljen. Isto tako, potpuno je jasno da štrajk zdravstvenih radnika iz objektivnih okolnosti trenutno nije u interesu građana Republike Srbije. Svakako, potpuno je jasno da bi se u slučaju ovakvih smena stekli uslovi i za masovniji protest i za masovniji štrajk svih zdravstvenih radnika. Štaviše, zakonski zastupnik Opšte bolnice u Novom Pazaru bi sam morao, iz moralnih razloga da se povuče, usled činjenice da će upravo ustanova na čijem je on čelu ući u istoriju medicine, nažalost, u negativnom kontekstu. Na kraju, potpuno je jasno i da su se usled ponašanja velike većine direktora zdravstvenih ustanova, pa i bez opisanih smena na čiju potvrdu čekamo, stekli uslovi i za oštrije pojavne oblike građanske neposlušnosti.

Inače, inicijativa lekara ‘’Ujedinjeni protiv kovida’’ nastala je kroz otvoreno pismo Vladi Republike Srbije kao reakcija na odluke države i nadležnih organa na samu pandemiju Kovida-19, a potpisalo ju je skoro 3.000 lekara.

Lekari takođe podsećaju "da je ponašanje od strane vladajućih struktura u početku bilo oličeno kroz omalovažavanje u medijima, nazivanje raznim imenima i dodavenje neprimerenih epiteta, traženje konkretnih predloga, zatim nastavljeno sa promenom narativa da smo ‘’u ovome’’ svi zajedno, ali i potpunim ignorisanjem zahteva iznetih u javno dostupnom pismu". 

- Na dan sastavljanja ovog saopštenja postoji visok stepen sumnje o novim koracima koje preduzimaju direktori zdravstvenih ustanova. Takvo postupanje, za slučaj da bude potvrđeno, sada bi se potpuno jasno pretvorilo u direktan obračun sa lekarima potpisnicima pisma, na razne načine, u ustanovama u kojima isti rade - dodaju lekari.

Oni kažu da je jedini cilj inicijative bila stručna diskusija koja bi dovela do boljeg odgovora na oandemiju.

- Osnovna ideja inicijative je podrazumevala da pritisak javnosti dovede do prostora koji bi omogućio da oni među nama, sa odgovarajućim kompetencijama, imaju prostor da izraze svoj stav, da taj stav prenesu drugima i međusobno podele iskustva sa terena. Na taj način bismo pokrenuli stručnu diskusiju koja bi u krajnjem ishodu dovela do boljeg odgovora na pandemiju, do poboljšanja samog zdravstvenog sistema, ali i društva u celini.

Ipak, kao odgovor na svoje težnje, lekari su umesto druge strane u dijalogu naišli na nerazumevanje i omalovažavanje.

- Međutim, sve što je prema lekarima potpisnicima dolazilo od strane onih koji bi trebali da "čuju" bilo je nerazumevanje i pokušaj optuživanja za neku vrstu političkog aktivizma, iako je od istog napravljen jasan otklon. Poslednje informacije koje su do nas došle, posebno su zabrinjavajuće. Napominjemo da su u pitanju još uvek nepotvrđene informacije, te da veoma brzo očekujemo da utvrdimo da li su istinite ili nisu - ističu.

- Kao intelektualci koji žele da doprinesu boljitku društva, i sačuvaju zdravlje svih koji isto to društvo čine, a bez mogućnosti da razgovaramo sa institucijama koje su ostale neme, iako ćemo se i njima posebno obratiti, prinuđeni smo da u okvirima zakonskih okvira pozovemo sve građane na podršku zahtevima inicijative koji će biti naknadno predočen - zaključuje se u saopštenju.

Šta je NATO poručio Srbiji, pročitajte OVDE!

Izvor: Direktno

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA