Najnovije

HRVATSKA DOBIJA POLOVNE AVIONE? Američka kompanija dala ponudu

Hrvatska je od jedne privatne američke firme dobila punudu za isporuku polovnih nadzvučnih aviona F-16, što je novi momenat u višegodišnjim naporima ove susedne zemlje da sačuva lovačku avijaciju.

F-16 (Foto: Jutjub)

Kako je objavio hrvatski sajt „Obris”, specijalizovan za bezbednosnu tematiku, kompanija „Proaeronautiks”, koju vode bivši pripadnici američke vojske i vazduhoplovstva, ponudila je 12 aviona F-16, deset jednoseda i dva dvoseda koji bi se mogli modernizovati.

Ova firma ponudu je uputila predsedniku Zoranu Milanoviću, premijeru Andreju Plenkoviću i na još nekoliko adresa. Ostaje da se vidi da li će ova ponuda zainteresovati Hrvatsku koja je već pokušala da nabavi polovne F-16 ali od Izraela, od čega se odustalo zbog protivljenja SAD, proizvođača ovih aviona.

Zapravo, još uvek nije odlučeno da li će se nabavljati novi ili polovni avioni, a kamoli koji model – osim F-16 u igri su i „jurofajter”, švedski „gripen” i francuski „rafal”.

Američki F-16 je čest izbor istočnoevropskih članica NATO-a, koriste ga Poljska i Rumunija, a za ovaj model opredelila se i Bugarska.  

Hrvatska je pred izborom – da li će i dalje imati svoju lovačku avijaciju, ili će to prepustiti NATO-u, da joj nebo čuvaju moćne avijacije iz komšiluka kao što je to slučaj sa Slovenijom, Crnom Gorom, Albanijom, Severnom Makedonijom ili baltičkim državama (Litvanija, Letonija i Estonija).

Srbija je takođe bila suočena sa opstankom svoje lovačke avijacije, ali je ovaj problem rešen zahvaljujući donaciji Rusije – poklonu šest lovačkih aviona „mig 29”.

Uz četiri nasleđena iz vremena SFRJ, Vojska Srbije uveliko koristi eskadrilu od deset aviona ovog tipa koji se istovremeno i modernizuju.

Belorusija je Srbiji poklonila četiri „miga 29”, koji su prešli u naše vlasništvo a posle remonta u Belorusiji biće predati RV i PVO, očekuje se da će to biti početkom sledeće godine.

Zanimljivo da i neke države Alijanse, kao što su Poljska i Bugarska, i dalje koriste „migove 29”. Poljaci su baš „migovima 29” pratili američki bombarder B-52 koji je ovih dana u okviru vežbe nadleteo države članica NATO-a u Evropi, a Hrvati svojim „migovima 21” koje uporno, ali do sada neuspešno, pokušavaju da zamene modernijim lovačkim avionima.

Kako je ruska PVO reagovala protiv Izraela u Siriji, pogledajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA