Najnovije

Ovogodišnji izbori u Srbiji najsporniji od 2000.

Fondacija Fridirih Ebert, u saradnji sa Centrom savremene politike, objavila je analizu izbornog procesa u Srbiji 2020. godine, u kojoj se ocenjuje da su u pitanju najsporniji izbori u Srbiji od demokratskih promena pre dvadeset godina, kao i da je posredovanje Evropskog parlamenta bilo neuspešno.

Naprednjaci posle izbora (Foto: Jutjub)

U tekstu, pod nazivom "Izbori u Srbiji 2020: Urušavanje poverenja u demokratski proces", navodi se da su na izborni dan i u izbornoj kampanji, faktički vođenoj tokom vanrednog stanja, zabeležene su brojne nepravilnosti i kontroverze koje su u velikoj meri uticale na izborne rezultate.

- Gotovo sve pobrojane manjkavosti nisu bile proizvod tehničkih grešaka ili nesavršenosti izbornog procesa, već očigledan rezultat manjka političke volje za održavanjem fer i poštenih izbora - stoji u ovom izveštaju.

Posebno je indikativno, kako se navodi, da su ovi izbori sadržali rekordne nepravilnosti i kontroverze čak i pored činjenice da se njihov pobednik nijednog momenta nije dovodio u pitanje, kao i da je prethodno mesecima vođen dijalog pod medijacijom Evropskog parlamenta u kojem se vlast obavezala na unapređenje izbornih uslova.

Kada je reč o problemima izborne kampanje i izbornog dana, citiraju se nalazi Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), Transparentnosti Srbija, BIRODI-ja i drugih organizacija, koje su uočile ozbiljnu medijsku ravnotežu, pritiske na glasače, funkcioniersku kampanju i zloupotrebu javnih resursa.

Neke od ovih oblasti našle su se na stolu u pregovorima vlasti i dela opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta krajem 2019, kada je usvojen set mera koje se vlast obavezala da će ispuniti.

- Sve ili gotovo sve mere formalno su sprovedene, ali evaluacija pokazuje da one ili nisu pokrile sve oblasti – izuzeti su pritisci na glasače i funkcionerska kampanja – ili nisu imale zadovoljavajući efekat. Kritičari mera su u više navrata ukazivali da su se one ograničile samo na izmene relevantnih akata i usvajanje preporuka, a ne i njihovu primenu - stoji u izveštaju.

Takođe se navodi da su se, umesto unapređenja izbornih uslova, videle brzinske promene izbornog sistema kojim su narušeni principi Venecijanske komisije, vrlo intenzivnu funkcionersku kampanju, a vrlo verovatno i manipulaciju zvaničnim statistikama u vezi sa pandemijom koronavirusa radi sticanja političke dobiti.

- Na kraju smo dobili i izbore sa rekordnim brojem nepravilnosti, kao i izborne rezultate koji sami po sebi postavljaju pitanje o demokratskoj prirodi političkog sistema Srbije - stoji u analizi.

U zaključku se dodaje da će manjak poverenja u izborni proces, kao i nereprezentativnost novog saziva parlamenta čiji sastav ne odgovara realnom odnosu političkih snaga u društvu, uticati na produbljivanje političke krize, s obzirom na to da nezadovoljstvo neće biti kanalisano kroz političke institucije.

Među preporukama izveštaja nalazi se i poziv da se dijalog pod posredstvom EU nastavi, ali tako da uključi sve relevantne aktere i da se odnosi na fundamentalna pitanja od važnosti za održavanje fer i slobodnih izbora, uz strogo praćenje primene.

SAD zabranjuju rusku vakcinu protiv korone radi promocije sopstvene. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: European Western Balkans 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA