Najnovije

AMFILOHIJE: Vratiću NJegoša na vrh Lovćena

Neću umreti a da na vrh Lovćena ne vratim Crkvu Svetog Petra Cetinjskog i kao narod ispunimo zavet NJegošev. Nemoj da misliš da sam star za to. Ne, Gospod će je, za moga života, vratiti tamo gde je i bila, rekao je arhiepiskop cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski, dr Amfilohije (Radović).

Amfilohije (Foto: Jutjub)

Od kada je seo u stolicu Svetog Petra Cetinjskog, vladika Amfilohije obećao je da će NJegoš ponovo tihovati u zavetnoj kapelici koju sagradiše Petrovići. Malo ko kazuje da je upravo NJegoš „dao obeliti (crkvu) i svake se godine po njegovoj zapovedi liturgija služila u njoj za dušu neumrlih crnogorskih junaka”. A bilo je to vreme kada je ceo narod bio junački, ginuo za krst časni i slobodu zlatnu i NJegoš je zapovedio da se „poju” liturgije celom narodu.

Kada se 2013. godine navršilo dvesta godina od rođenja mitropolita Petra Drugog Petrovića NJegoša, sadašnji crnogorski vladika zvanično je od predsednika Vlade Crne Gore, Igora Lukšića, zatražio da se obnovi Crkva Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu.

I ne bi ništa, ni argumentovanog otpozdrava od tadašnjeg premijera Lukšića pa se sadašnji mitropolit ponovo javlja sa Cetinja, ispod Orlova krša, i podseća buduću „demokratsku i civilizovanu vlast” da će ispuniti zavet svog velikana Petrović NJegoša i „tako sprati ljagu i skinuti prokletstvo s nedužnog naroda” kome je komunistička vlast oskrnavila grob vladike i gospodara najsvetlije Crne Gore iz njegovog vremena.

Verovao je te 2013. godine monah Amfilohije da će tadašnja vlada Lukšića kao krunu obeležavanja 200 godina od NJegoša ovekovečiti vraćanjem kapelice na Lovćen velikom tajnovidcu i pesniku Vladici Radu, i na taj način osvetliti, kako je kazao mitropolit Amfilohije, „sveukupnu duhovnost, kulturu i biće Crne Gore, pa i mnogo šire od nje”.

„Crkva Svetog Petra bila njegova zadužbina, podignuta po njegovom uputstvu i za vreme njegovog života (1846), na mestu koje je sam obeležio i izričito zaveštao da u njoj bude sahranjen. Svima je poznato njegovo autentično zavještanje, tj. amanet i potonja želja: ’Ja hoću da me saranite u onu crkvu na Lovćenu... To je moja potonja želja, koju u vas ištem, da je ispunite, i ako mi ne zadate božju vjeru da ćete tako učinit’, kako ja hoću, onda ću ve ostaviti pod prokletstvom, a moj posljednji čas biće mi najžalosniji i tu moju žalost stavljam vama na dušu.’ Zar da ostavimo prokletstvo nad potomcima i narodom. Ne, njegova volja biće ispoštovana i tim činom provedriće se iznad Crne Gore”, kaže  mitropolit Amfilohije.

Jedan broj građana koji za sebe kažu da su Montenegrini, poznati kao nosioci crnogorskog nacionalizma, obnavljanje kapele vide kao ponovnu pretnju od potomaka Aleksandra Karađorđevića, koji je obnovitelj ove svetinje, da „Srbi ponovo kreću u porobljavanje Crne Gore koje traje još od Svetog Save”.

Ista ta nacionalistička družina, koja je sada sebe promovisala u organizaciju „Crnogorske komite”, preti da neće dozvoliti ne samo gradnju crkvice na Lovćenu, već ni gradnju crkve Svete Trojice na prostoru između Biljarde i Vladinog doma na Cetinju, u kojoj mitropolit planira da pohrani tri najveće hrišćanske svetinje: Ikonu Filmosovu, Čestice Časnog Krsta i Ruku koja je krstila Hrista.

„Podsećam na amanet kralja Nikole i na položen temeljac za crkvu Svete Trojice između Biljarde i Vladinog doma, da u toj crkvi treba da budu pohranjene tri najveće svetinje Cetinjskog manastira”, kaže vladika Amfilohije i dodaje: „Da obnovimo crkvu na Lovćenu. Sada podižemo i crkvu patrijarha Gavrila u njegovom selu Vrujcima. Pa sada, pre nego što se vratimo na Lovćen, što će, nadam se, biti iduće godine, da podignemo prvo 20. crkvu koja je sletela sa Lovćena.”

Brojni intelektualci, kulturni i javni radnici već decenijama pišu peticije kojima od vlasti traže povraćaj NJegoševe kapele na Lovćenu.

Pre neki dan nevladino udruženje „Kosovski lug” javno je zatražilo od Mitropolije crnogorsko-primorske i nove vlasti da se od kamenja „razrušene kapele Aleksandra Karađorđevića ponovo napravi kapela i postavi na vrh Lovćena”.

„Sada, kada je taj duh, antitradicionalni i skorojevićki, izgubio smisao i ovde, kod nas, u Crnoj Gori, verujemo kako će uskoro kamenje razrušene kapele, koje je odloženo na Ivanovim koritima pored Hrama Preobraženja Gospodnjeg i guvna koje je uzeto kao scenski osnov ’Gorskog vijenca’, ustati i vratiti se na planinu, da ponovo krasi Lovćen”, piše u saopštenju koje potpisuje protojerej-stavrofor Dragan Stanišić.

Koja su najcrnja predviđanja doktora Tiodorovića do sada pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA