Najnovije

Beloruske tajne službe sklopile mozaik: Evo koja država je pokušala puč i ko je sve učestovao u zaveri

Glavni agresor prema Belorusiji su Sjedinjene Države. Ovo je septembra izjavio Aleksandar Lukašenko.

Lukašenko (Foto: RIA)

„Sada se možemo osvrnuti i detaljno analizirati sve faze scenarija za uništenje naše zemlje, koje na sreću nismo dozvolili da se realizuju i nećemo dozvoliti“, rekao je on na sastanku sa političkim aktivistima republike, u sredu.

Prema njegovim rečima, „postepena analiza događaja u zemlji otkriva pravi karakter i taktiku čak ni spoljnih protivnika Belorusije, već agresora“, koji su se „u poslednjih deset godina skrupulozno pripremali za ovaj trenutak.”

„Da bismo odjednom uklonili sve maske, dajmo tim igračima imena. Na nivou globalnih centara, to su pre svega Sjedinjene Američke Države, tačnije njihova mreža fondova za podršku takozvanoj demokratiji. Američki sateliti su aktivno delovali na evropskom kontinentu: Poljskoj, Litvaniji, Češkoj i, nažalost, našoj Ukrajini “, rekao je beloruski lider.

Lukašenko je istovremeno primetio da svaka od ovih zemalja ispunjava svoju ulogu.

„Češka je već dugo vreme resursni centar, Poljska – prvo kao inkubator medijskih kanala (Belsat, Nekhta i drugi), a zatim kao platforma za alternativne organe u egzilu“, rekao je.

Pored toga, Lukašenko je takođe naveo Litvaniju, „ranjenu temom BelNPP (beloruski energetski koncern)“, kao okidač za oluju belorusko-evropskih odnosa“.

„Ukrajina je, uprkos našoj stalnoj podršci (na primer, u pitanjima teritorijalnog integriteta i drugima), suprotno duhu naših odnosa, postala ispostava političkih provokacija“, dodao je on. 

Prema rečima predsednika Belorusije, „jasno vidimo subjekte ovog procesa, njihove vodiče i saučesnike“.

„Taktika organizatora temeljila se na klasičnom američkom udžbeniku„ revolucija u boji“, rekao je.

Strani organizatori, iz Izraela, SAD-a i zemalja centralne i istočne Evrope, primećeni su u Belorusiji, kao podrška naporima obojenih revolucija. 

Ovo je postalo jasno žarište za takve aktivnosti, posebno u uslovina pandemije kovid-19. Lukašenko nije primenio karantin, socijalno distanciranje niti obavezne maske.

Atlanticistički vektori koji su promovisali veliku zabrinutost za novi koronavirus uspeli su da kroz proteste ubace zahteve za sprovođenje karantina i udaljavanja od vlade – što je bilo vrlo neobično s obzirom na prirodu suprotnih protesta koji su se organski dešavali u zemljama koje su donele stroge blokade.

Lukašenko je primetio da takvi protesti dobijaju sredstva od USAID-a i NED-a, a podržao ih je i DŽordž Soroš. Istovremeno je kritikovao i „neprijateljsku politiku“ svojih suseda.

„Poslednjih godina izgubili smo naviku da komentarišemo neprijateljske politike naših suseda. Ali njihova anti-beloruska suština nije nestala i ispoljila se u potpunosti. I više od toga: doveo se u pitanje naš suverenitet, pa čak i teritorijalni integritet“, rekao je.

Podsetimo, nakon predsedničkih izbora u Belorusiji započete su protestne akcije. Lukašenko je za to krivio zapadne zemlje.

Kasnije je direktor ruske spoljno-obaveštajne službe Sergej Nariškin objavio da su Sjedinjene Države umešane u nerede u Belorusiji. Prema njegovim rečima, Vašington pokušava da organizuje „revoluciju u boji“ i antiustavni puč u republici.

Identifikovana žena koja je poslala otrov predsedniku SAD. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube