Najnovije

DAČIĆ: Nema odluke o formiranju vlade

Ministar spoljnih poslova i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da odluka o formiranju Vlade Srbije još nije doneta. Kaže da će ove sedmice glavna tema biti dolazak američke razvojne agencije DFC u Beograd.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

Dačić je ponovio da je koalicija SPS-JS ponosna na rezultate u prethodnih osam godina i da su spremni na dalju saradnju sa Aleksandrom Vučićem i Srpskom naprednom strankom.

"Na pobednicima izbora je da vode proces formiranja vlade i na njima je da donesu odluku", rekao je lider socijalista odgovarajući na pitanje novinara da li je raspoložen zato što ostaje u vladi.

Dodao je da nema informaciju kada će Vlada Srbije biti formirana, pošto je u međuvremnu potpisan Vašingtonski sporazum, a i nastavljeni su razgovori u Briselu.

"Sada imamo dolazak američke razvojne agencije i ja sam siguran da će ove nedelje to biti centralna tema", naveo je Dačić. 

Dolazak DFC dokaz primene Vašingtonskog sporazuma 

Šef srpske diplomatije kaže da poseta delegacije američke razvojne agencije (DFC) Srbiji, samo nekoliko nedelja posle potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, znači da oni ozbiljno žele da se bave onim što je dogovoreno.

"Otvaranje kancelarije u Beogradu, a ne u nekom drugom gradu u regionu, pokazuje poštovanje prema našoj zemlji kao motoru političke i ekonomske stabilnosti", rekao je Dačić novinarima u Klubu poslanika.

Prema njegovim rečima, sa predstavnicima američkog fonda za razvoj i specijalnim izaslanikom Ričardom Grenelom će se razgovarati o uspostavljanju stalnog prisustva agencije u Beogradu što će imati pozitivne posledice po dolazak investitora i podizanje BDP-a.

Sa Grenelom treba razgovarati o viznoj liberalizaciji sa SAD

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je povodom dolaska specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, da su potrebni razgovori na temu vizne liberalizacije sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Upitan kako vidi Grenelovu posetu i da li se očekuje vizna liberalizacija nakon posete, kako se navodi u prištinskim medijima, Dačić je rekao da je Prištini najpre potrebna vizna liberalizacija sa EU, a do toga će, kako kaže, teško doći.

Smatra da su razgovori na temu vizne liberalizacije potrebni kada je reč o Srbiji i da bi naša zemlja bila zadovoljna da se to desi, podsećajići da ceo region ne stoji dobro kada je reč o broju odbijenih zahteva za vize.

"Polovina zahteva Kosova za vizu je odbijena, a i za Srbiju je taj procenat veći od 10, 15 odsto, istakao je ministar Dačić.

Srbija neće biti prepreka mirovnom procesu između Izraela i Palestine

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija premestiti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, Dačić je rekao da se nada da će pre toga doći do napretka u pregovorima, te da bi trebalo da uslede razgovori na najvišem nivou između Izraela i Palestine.

"Kao što smo rekli više puta, mi želimo da damo podršku mirovnim razgovorima i svakako nećemo biti prepreka mirovnom procesu, poručio je šef srpske diplomatije.

O novoformiranom političkom pokretu u Srbiji pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug/RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA