Najnovije

SEVAJU VARNICE U TROJNOJ KOALICIJI! Evo kako napreduju pregovori o formiranju vlasti u Crnoj Gori!

Deo crnogorskih medija piše danas da su pregovori o formiranju nove vlasti zapeli i da još nema saglasnosti o formiranju nove vlade između predsavnika Demokratskog fronta i Dritana Abazovića, a Andrija Mandić kaže da pregovori idu dobro.

Dritan abazović (Foto: Jutjub)

Prema pisanju podgoričke Pobjede, pregovori lidera Demokratskog fronta, Andrije Mandića i Milana Kneževića, sa predsednikom Građanskog pokreta Ura Dritanom Abazovićem, uz posredništvo episkopa nikšićkog Joanikija, završeni su bez bilo kakvog dogovora.

Pozivajući se na svoja saznanja, podgorička Pobjeda piše da je do pregovora Mandića, Kovačevića i Abazovića došlo nakon što je koalicija Zajedno za Crnu Goru tražila od lidera URA da se izjasni o, kako se navodi, kadrovima koje ne želi u vladi kao i ukidanju Zakona o slobodi veroispovesti.

- Mandić i Knežević su eksplicitno tražili od Abazovića da se GP Ura odredi oko principa podele vlasti bez uslovljavanja i ucena. U slučaju pozitivnog odgovora Ure, DF je spreman da, bez obzira na to što smatra da mu to mesto pripada, glasa za predsednika Skupštine iz redova Demokrata - rekao je za Pobjedu neimenovani izvor.

U DF-u, navodi se, veruju da su osim Mandića, Kneževića, Medojevića i Milačića još neka imena na listi Ure i zapadnih ambasada koja ne mogu u vladu.

List piše i da se Abazović nalazi pod pritiskom SPC sa jedne strane, ali i stranačkih organa sa druge strane, jer mu uticajni članovi stranke nisu za ukidanje zakona.

Navode i da zbog Zakona o slobodi veroispovesti Abazović već nekoliko dana ima intenzivnu komunikaciju sa biznismenom Miodragom Dakom Davidovićem, ali i episkopom Joanikijem.

Zastoj u pregovorima trojne koalicije, prema saznanjima Pobjede, doveo je u pitanje izbor predsednika Skupštine koji je najavljen za sutra .

Podgorički dnevnik piše i da je neposredno uoči susreta predstvnika DF-a sa Abazovićem uz posredstvo SPC, lider Pokreta za promene i kandidat za poslanika liste Za budućnost Crne Gore Nebojša Medojević navodno "dolio ulje na vatru" izjavom da "vlada u kojoj on bude neće dozvoliti šverc cigareta i droge".

- Protiv učešća lidera DF-a u vladi mogu biti samo saradnici Udbe, šverceri, kriminalci i tajkuni - naveo je Medojević na svom fejsbuk profilu.

Podgorički portal CdM tvrdi da predstavnici DF-a i Abazović još nisu usaglasili ni stavove oko Zakona o slobodi veroispovesti.

Navode i da DF traži da svako predlaže ljude koje želi da budu u vladi, te da vlada ne mora da bude ekspertska, što je koncept GP URA.

Front, navodno, traži proporcionalni metod, odnosno da sve mora da počiva na realnoj snazi i volji građana, odnosno broju osvojenih mandata koalicije Za budućnost Crne Gore.

Osim toga, mediji tvrde da DF ne odustaje od određenih resora, ali naglašava da sa uticajnih međunarodnih adresa pritiskaju Abazovićevu koaliciju Crno na bijelo jer neće da čuju da DF preuzme Agenciju za nacionalnu bezbednost ANB.

- Dakle, funkcije su kočnica, kome će pripasti koji resor jer i Crno na bijelo tipuje na određene resore koje želi i koalicija Za budućnost Crne Gore - tvrdi neimenovani izvor CdM-a.

Vijesti za pegovore o novoj vladi kažu da "ključne razlike koje postoje između dve partije nisu prevaziđene", ali da se razgovori nastavljaju.

Prema rečima direktora Građanske inicijative Borisa Raonića, proces formiranja vlade nije išao brzo ni onda kada je to činila dominantna partija poput Demokratske partije socijalista (DPS), pa nije realno da proces ide mnogo brže kada to treba da urade tri koalicije, sa desetinama konstituenata i veoma raznolikom ideološkom strukturom.

Mandić je za beogradsku N1 juče izjavio da je najznačjnije da u sredu bude konstituisan parlament iz koje će, kako je rekao, potom da nastati nova vlada.

Mandić je rekao da imaju ravno 41 poslanika, koji čine parlamentarnu većinu, imaju dobru želju i nameru da konstituišu vladu, a poziv su poslai i strankama nacionalnih manjina da im se pridruže.

Amfilohije poslao poruku! U Podgorici se još nagađa o podeli resora u vladi! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA