Najnovije

AMERIKANCI ZVANIČNO OPOVRGLI REKORD RUSKIH TU-160: Dužina leta sporna (FOTO)

Ruski hipersonični strateški bombarderi Tu-160 nisu postavili nikakav novi svetski rekord u dometu leta, kao što je rusko Ministarstvo odbrane objavilo 19. septembra, piše američki portal The Drive, pozivajući se na tvit Strateške komande oružanih snaga SAD, objavljen 22. septembra.

Tu-160 (Foto: RIA Novosti)

U zvaničnom izveštaju komande navode se rekordne neprekidne misije američkih aviona, koji su poput ruskog Tu-160 klasifikovani kao teški strateški bombarderi: B-1 Lancer (30 sati, 2014), B-2 Spirit (44 sata, 2001), B-52 Stratofortress (45 sati, 1957).

Portal zaključuje da nedavna misija Tu-160 „definitivno nije svetski rekord u najdužem letu teških bombardera koji američki piloti mogu da potvrde“. Napominje se da će u budućnosti ruski i američki teški bombarderi verovatno srušiti trenutne rekorde koje su postavile Sjedinjene Države.

Dana 19. septembra komandant ruskih vazduhoplovnih snaga (VKS) dugog dometa general-potpukovnik Sergej Kobilaš rekao je da su istog dana „dve posade vazduhoplovstva velikog dometa postavile novi rekord u dometu i trajanju leta na hipersoničnim strateškim bombarderima-raketonoscima Tu-160“. Prema stavu ruske vojske, „piloti ruskih vazduhoplovnih snaga bili su u vazduhu više od 25 sati, prevalivši preko 20 hiljada kilometara“, a „niko duže nije leteo na letelici ove klase“.

Ko je oborio ruski Su-30, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA