Najnovije

SRBI UDARILI NA KONGRES I GRAĐANSKI KONCEPT SAD: Sveštenici i u parlamentima Švajcarske i Danske (VIDEO)

Srbi ne bi bili Srbi da nisu "atakovali" i na američki Predstavnički dom, "narušavajući" tako temeljne vrednosti američkog društva! Tako se 2018, prvi put u istoriji SAD, povodom stogodišnjice „Dana srpske zastave na Beloj kući“, srpski Episkop gospodin Irinej, kao "gostujući kapelan" pomolio Gospodu za članove Kongresa i blagostanje svih

Otac Irinej u Kongresu (Foto: Jutjub)

Sveštenici Mitropolicije crnogorsko primorske (MCP) osveštali su juče zgradu Opštine Budva, nakon što je Marko Bato Carević (Demokratski front) izabran za predsednika Opštine Budva. Nakon političke korupcije i brutalne policijske represije nad građanima Budve, i ovim činom je novo-staro rukovodstvo grada želelo da poruči da su odbranjeni i Crkva i izborna volja građana od bogoboračkog, odlazećeg režima.

“Ovo neka bude za nauk za buduća vremena da se nešto ovako više nikada ne ponovi. Da više nikada želja za vlast ne nadvlada razum, da bezumlje ne nadvlada pristojnost, da politika ne nadvlada duhovnost.“, poručio je Carević.

Jedan deo javnosti je sa „zabrinutošću“ konstatovao da ovaj čin „produbljuje razlike“ i udara na građanski koncept Crne Gore. Drugi su, pak, istakli da ovo nije usamljeni čin, te da se nešto slično dešavalo i u zemljama sa dugim i uspešnim demokratskim praksama.

Sergej Đuranović je naveo par primera sekularnih država u kojima su sveštenici razlicitih veroispovjesti osveštali Skupštine, a u nekim održavaju molitve pre svake sednice. Zaključio je da to nije ništa neobično, ali i da bi trebalo određene stvari najaviti ostalim poslanicima.

Nešto slično dogodilo se i u Švajcarskoj 2011, kada je održana služba uoči početka rada novog saziva švajcarskog parlamenta. 

„Ovo formalno stavlja Vladu Švajcarske u Božije ruke i pod njegov blagoslov“, ocenili su Švajcarski mediji, bez „plemenitog straha“ da će na ovaj način biti ugrožen mulninacionalni i multikonfesionalni sklad u zemlji.

Takođe, uoči početka rada danskog parlamenta 2018. službu je održao sveštenik Morten Kvist.

Predstavnički dom SAD ima kapelana, čija molitva je i uvod u uobičajene radne aktivnosti. Kapelan se bira u skladu sa članom 1, odjeljak 2, tačka 5 u Ustavu SAD-a.

A, Srbi ne bi bili Srbi da nisu „atakovali“ i na američki Predstavnički dom, „narušavajući“ tako temeljne vrijednosti američkog društva!

Tako se 2018, prvi put u istoriji SAD, povodom stogodišnjice „Dana srpske zastave na Beloj kući“, srpski Episkop gospodin Irinej, kao „gostujući kapelan“ pomolio Gospodu za članove Kongresa i blagostanje svih.

Šta je Zdravko Krivokapić napisao za Vašington Tajms, pročitajte OVDE.

Izvor: IN4S

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube