Najnovije

SIRIJSKA VOJSKA PLANIRA NOVU OFANZIVU: Propali rusko-turski pregovori, kreće oslobađanje Idliba

Prošle nedelje ruska i turska vojna delegacija sastale su se kako bi razgovarale o trenutnoj situaciji u provinciji Idlib.

SAA (Foto: Jutjub)

Ipak, uprkos želji za mirnim rešenjem nije došlo do bilo kakvog dogovora.

Prema vojnim izvorima u Damasku, koje prenosi Al Masdar, neuspeh pregovora doveo je do toga da vrhovna komanda Sirijske arapske armije nastavlja planiranje velike ofanzive na položaje terorista u severozapadnoj sirijskoj provinciji.

Izvor je rekao da generalštab planira da pokrene novu ofanzivu početkom sledeće godine, što je vrlo slično pređašnjoj operaciji koja je pokrenuta u januaru 2020. godine.

Ova operacija će imati za cilj zauzimanje teritorije pod kontrolom militanata u planinama Al-Zavije i ravnici Al-Gab, sa posebnom koncentracijom na ključni grad Ariha, koji se nalazi duž strateškog autoputa M-4 (autoput Latakija-Alepo).

Sirijska arapska armija prethodno je obustavila ofanzivu u martu 2020. godine nakon sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana u Moskvi.

Sastanak Putin-Erdogan takođe je doveo do uspostavljanja zajedničkih patrola turskih i ruskih snaga duž autoputa M-4, koje su u međuvremenu suspendovane iz bezbednosnih razloga.

Kako se godina bliži kraju, sirijska vojska će verovatno pojačati napade u južnom Idlibu, dok će postepeno povećavati broj svojih snaga u blizini linije fronta.

Kakve veze ima pad ukrajinskog Antonova sa ratom u Donbasu, saznajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA