Najnovije

NIKO NIJE SIGURAN! Građani susednih zemlji pretrpele ozbiljne hakerske napade! Da li je Srbija sledeća?

Nakon velikog sajber napada u Bosni i Hercegovini desio se još jedan, ali jačeg intenziteta u susednoj nam zemlji!

Hakeri (Foto: Jutjub)

U Bosni i Hercegovini je sredinom septembra zabeležen fišing sajber napad, koji je distribuiran na najmanje 550 mejl adresa, a sad se u Mađarskoj desio novi, jači napad.

Nacionalni telekom operator, Magyar Telekom, i nekoliko velikih mađarskih banaka bili su tokom četvrtka blokirani određeno vreme zbog sajber napada.

Prema izveštaju Rojters agencije, objavljenom 26. septembra uveče, napad je koordinisan iz Rusije, Kine i Vijetnama i bio je vrlo snažan.

Korišćen je distributed-denial-of-service (DDoS) tip napada. DDoS napad izvršava se tako što hakeri metu zasipaju neobično velikim obimom saobraćaja i na taj način izbacuju sistem iz funkcije i/ili sa mreže. Ovog puta korišćen je obim protoka podataka veći za najmanje 10 puta od uobičajenog na napadnutim sistemima.

Iz Mađarskog Telekoma su za medije rekli da je ovo bio jedan od najkompleksnijih i ujedno najjačih sajber napada ikad izvršenih u Mađarskoj. Napad je izvršen istovremeno na finansijske institucije, kao i na Telekom Mađarske i izazvao je prekid rada uglavnom u Budimpešti, glavnom gradu susedne zemlje. Napad je trajao nekoliko sati.

Napad je potvrdila i OTP banka, koja posluje i u Srbiji, ali je ta kompanija rekla da je napad uspešno zaustavljen “nakon kraćeg perioda“ zajedno sa Mađarskim Telekomom.

Drugih detalja o napadu i eventualnoj šteti nisu objavljeni.

Ameri povećali svoje prisustvo u vazdušnom prostoru ove zemlje posle incidenta sa Rusima! Više o tome OVDE.

Izvor: Mondo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA