Najnovije

Crnoj Gori posle izbora porasla potražnja za stanovima u Beogradu: Egzodus milogoraca na Vračar?

Najava Mila Đukanovića da će on i sledbenici Crnu Goru braniti i iz šume, ako zatreba, pokazala se kao pucanj u prazno, jer u nju nisu poverovali ni najbliži prijatelji crnogorskog predsednika. Tačnije, oni su tu poruku doživeli kao izraz krajnje nemoći i signal za uzbunu, pa su brže-bolje počeli da rasprodaju imovinu i skupljaju keš za boravak na sigurnijim destinacijama od Crne Gore ukoliko istražni organi nove vlasti pokucaju na njihova vrata i priupitaju ih za poreklo imovine i kapitala.

Milo Đukanovoć (Foto: Jutjub)

Akcije i poslove, kako tvrdi podgorički „Dan“, prvi su prodali kontroverzni biznismeni Brano Mićunović i Veselin – Vesko Barović. Mićunović je polovinu akcija u hotelu sa pet zvezdica, koji namerava da gradi u centru Budve, prodao turskoj kompaniji Merit Montenegro, pa će tako investicija od 17 miliona evra biti podeljena na ravne časti. Turci će postati suvlasnici zemljišta i vlasnici polovine hotela sa 12 spratova, tako da Mićunović ovim, uz značajna finansijska sredstva, dobija i osiguranje za ulaganje, jer se veruje da nova vlast neće moći tako lako da udari na stranog investitora, naročito u jeku krize zbog pandemije, kada je svaki evro u presušenu državnu kasu dobrodošao. Pitanje je, međutim, šta će biti sa Mićunovićem, koga decenijama prati glas da je jedan od najopasnijih likova na Balkanu i da je posle braće Đukanović najmoćniji i najbogatiji Crnogorac, iako dokaza za to nema, pošto Nikšićanin koji živi u luksuznom hotelu Splendid u Bečićima nije osuđivan, niti u njegovoj imovinskoj karti ima tragova o milionima evra, vilama, kockarnicama i drugim nepokretnostima o kojima su brujali crnogorski, ali i regionalni mediji.

Mićunović je i posle poraza DPS-a privrženost Milu Đukanoviću i njegovoj partiji pokazao dolaskom na Patriotski skup na Cetinju, gde je bio jedna od glavnih zvezda. Međutim, ne bi bilo veliko iznenađenje da se on, bar na neko vreme, „skloni“ iz Crne Gore dok antikorupcionaška oluja, koja se očekuje odmah posle formiranja nove vlade, ne prođe, jer je reč o čoveku više nego bliskom vrhu vlasti koji mu je i omogućio da godinama bude „strah i trepet“ i da stekne oreol nedodirljivog. Sličan slučaj je i sa Veselinom – Veskom Barovićem, drugim intimusom predsednika Crne Gore, za koga se veruje da je zahvaljujući bliskosti sa režimom i dozvoli za neograničen lov u mutnim tranzicionim privatizacijama stekao milione evra, kupujući brojna crnogorska preduzeća, iz kojih je, kako pokazuju brojne indicije, isisao sve što je mogao pre nego što ih je gurnuo u stečaj. Tipičan primer je ulcinjska solana, čija je imovina nedavno završila u starom gvožđu, čime je stavljena tačka na postojanje jedine fabrike soli u zemlji. Barović se solane domogao preko privatizacionog fonda Euroaktiv, čiji je kapital u crnogorskim kompanijama u jednom trenutku, prema raspoloživim procenama, vredeo oko 160 miliona evra. Taj fond, prema tvrdnjama crnogorske opozicije, imao je akcije u 18 preduzeća, uključujući i ona najjača poput Elektroprivrede, Železnica Crne Gore, Jugopetrola Kotor, Luke Bar i Plantaža Podgorica. Fond su od osnivanja pratile kontroverze i sumnje za brojne zloupotrebe, pa je Barović, koji se od optužbi ranije branio da nema ništa sa Euroaktivom, rešio da ga se otarasi pre nego što njemu nenaklonjena vlast počne da „češlja“ dokumentaciju. Barović je, kako tvrdi „Dan“, prvog septembra proglasio likvidaciju Eurofonda. U naredna dva dana obavio je još dve transakcije. Prvo je 2. septembra prodao Svis osiguranje, a dan kasnije prebacio deo akcija Mimoza hotela Tivat.

Na sličan korak, tvrde upućeni, spremaju se i drugi biznismeni iz kruga Đukanovićevih kumova, rođaka i prijatelja, uvereni da je imovinu bolje prodati i uzeti keš nego čekati da nova vlast otvori istrage i počne da pleni sve za šta nema dokaza o legalnom poreklu, o čemu je najveći deo Milove bahate biznis elite, uljuljkan tridecenijskom zaštitom vlasti, brinuo koliko i o lanjskom snegu.

Traže stanove u Beogradu

U Podgorici se već duže vreme šuška da je u Crnoj Gori posle izbora porasla potražnja za stanovima u Beogradu, i to na elitnim lokacijama poput Vračara i Dedinja. Potvrda jagme za nekretninama u prestonici Srbije stigla je i iz agencija za nekretnine.

– Partnerska agencija za nekretnine iz Beograda zabeležila je 168 upita za stanove i kuće na Vračaru i Dedinju, prosredstvom advokatskih kancelarija iz Crne Gore. Neko planira da nas napusti – objavila je jedna podgorička agencija.

Dramatične snimke azerbejdžanskih udara po Jermenima pogledajte OVDE.

Izvor: vesti-online. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA