Najnovije

NAGORNO-KARABAH I SRBIJA: Azerbejdžan uvlači Beograd u sukob

Ambasada Azerbejdžana u Beogradu saopštila je danas da su sve akcije koje ta država preduzima u sukobu sa Jermenijom u okviru sopstvenih, međunarodno priznatih granica, kao i da očekuje od Srbije da bude na njenoj strani u tom sukobu.

Azerbejdžan (Foto: Ministarstvo odbrane Azerbejdžana)

Uzimajući u obzir da je Azerbejdžan od 2008. godine podržavao srpsku poziciju po pitanju Kosova na međunarodnoj areni, a pozivajući se na konstantnu i simultanu uzajamnu podršku Deklaraciji o prijateljskim odnosima i strateškom partnerstvu između Azerbejdžana i Srbije i Zajedničkom akcionom planu za strateško partnerstvo, azerbejdžanska strana očekuje od srpske strane da pruži podršku i da izjavu po ovom pitanju.

Ambasada te zemlje navodi da su 27. septembra oružane snage Jermenije počele paljbu iz krupnokalibarskog naoružanja, minobacača i artiljerije različitog kalibra duž linije razdvajanja.

Prema podacima Ministarstva odbrane Azerbejdžana, među civilnim stanovništvom i vojnim licima ima mrtvih i ranjenih, a naneta je ozbiljna šteta kućama i civilnim objektima.

U cilju sprečavanja naredne vojne agresije Jermenije i obezbeđenja sigurnosti gusto naseljenih područja duž linije razdvajanja, oružane snage Azerbejdžana preduzimaju kontraofanzivne i recipročne mere, u okviru prava na samoodbranu i u punoj saglasnosti sa međunarodnim humanitarnim pravom.

Potpuna odgovornost za nastalu situaciju leži na vojno-političkom vođstvu Jermenije, navodi se u saopštenju Ambasade.

Jermensko-azerbejdžanski nagorno-karabaški sukob počeo je otvorenim teritorijalnim pretenzijama Jermena na istorijske zemlje Azerbejdžana i etničkim provokacijama 1988. godine, a krajem 1991. i početkom 1992. sukob je ušao u vojnu fazu, dodaje se u saopštenju.

Vojna agresija Jermenije rezultirala je okupacijom skoro 20 odsto teritorija Azerbejdžana, navodi Ambasada.

Kako gore azerbejdžanski tenkovi, pogledajte OVDE.

Izvor: FoNet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA