Najnovije

JEREMIĆ: Srbija je Belorusija Balkana

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je Srbija „jednopartijska država u kojoj više nema demokratskog poretka“ i u kojoj vlast kontroliše sve, pa i privatni sektor, i da zato sa takvom vlašću ne postoji ni najmanja mogućnost da do 2030. godine dostigne ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija, čije bi ispunjenje značilo dobrobit za sve građane.

Jeremić (Foto: Jutjub)

„Nadu bi moglo da predstavlja angažovanje investitora iz Evropske unije, SAD i Kine – tako što bi u Srbiji poslovali u skladu sa dostizanjem ciljeva održivog razvoja, dakle u skladu sa opštim normama koje se podrazumevaju u njihovim domaćim jurisdikcijama. Spoljni diplomatski uticaj na poboljšanje pravila poslovanja u Srbiji bi takođe mogao biti od pomoći“, rekao je Jeremić u diskusiji „Doprinos privatnog sektora održivom razvoju u EU i državama kandidatima za članstvo u EU u jugoistočnoj Evropi“, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

Diskusiju održanu video konferencijskom vezom organizovao je prestižni američki Centar „Kozmetski“, u saradnji sa Univerzitetom Teksas u Ostinu.

Pored Jeremića, koji je i bivši predsednik Generalne skupštine UN, tokom čijeg je mandata 2012-2013. godine uspostavljen mehanizam pregovora ciljeva globalnog održivog razvoja do 2030. godine, ovoj konferenciji o situaciji na Zapadnom Balkanu su učestvovali i predstavnici UN, profesori univerziteta u Bostonu i Atini, kao i ambasadorka Crne Gore u UN Milica Pejanović Đurišić, ambasador Hrvatske u SAD Pjer Šimunović, kao i gradonačelnik Tirane Erion Veliaj.

Jeremić je istakao da međunarodno priznate organizacije koje prate stanje demokratije širom sveta Srbiju više ne svrstavaju u države sa demokratskim poretkom, i podsetio da je Fridom haus Srbiju svrstao u red “delimično slobodnih država” i označio je kao „hibridni režim“, prvi put od 2000. godine i okončanja vlasti Slobodana Miloševića.

„Srbija je danas u očima demokratskog sveta balkanska Belorusija. Mi smo, nažalost, jednopartijska država, i to nije preterivanje. SNS je, po broju članova, verovali ili ne, najveća stranka u Evropi. Stranka predsednika Srbije Aleksandra Vučića ima 730.000 članova, što znači da je svaki deseti stanovnik naše zemlje sa pravom glasa član te partije. Na drugom mestu u Evropi je nemački CDU kancelarke Angele Merkel, koji ima oko 400.000 članova“, rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da mu je čelnik jedne od najvećih farmaceutskih kompanija na svetu, koja je uključena u razvoj vakcine protiv virusa korona, preneo da će vakcina, kada bude pronađena, prvo biti distribuirana razvijenim državama, poput Amerike, članica EU, Japana i Južne Koreje.

„Neophodno je što pre stvoriti mehanizam koji će omogućiti da vakcina bude jednako dostupna svim državama sveta pod jednakim uslovima, kako zbog zdravlja i života ljudi širom planete, tako i zato da bi se izbegla nova runda geopolitičkih trvenja i podela na one koji imaju i koji nemaju“, zaključio je Jeremić.

Ko će u fotelje ministara pročitajte OVDE.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA