Najnovije

NEMAJU VEZE MRTVAČKE VREĆE OD SRBIJE DO SIRIJE: Krvavim rukama do Nobelove nagrade za mir

Američki predsednički kandidat iz reda demokrata DŽo Bajden nominovan je za Nobelovu nagradu za mir od strane britanskog poslanika iz Laburističke stranke Krisa Brajanta, koji je političaru pripisao zasluge za relaksaciju političkih tenzija usred nasilnih protesta širom SAD-a.

DŽo Bajden (Foto: Jutjub)

"Kada su američki gradovi bili u plamenu i kada su se građani međusobno sukobili, DŽo je imao smirujući uticaj", rekao je Brajant.

„Kada su drugi pribegavali nasilnim rešenjima, on je tvrdio da je najbolja sila - sila argumenata, jer oružje može zaustaviti srce, ali dobro postavljene reči mogu promeniti mnoga srca, a mnoga srca mogu promeniti svet.“

Nominacija je stigla samo dan pre prve američke predsedničke debate. Bajdenov suparnik, predsednik Donald Tramp, ove godine je tri puta nominovan za Nobelovu nagradu za mir, a nedavno su australijski profesori prava pohvalili „Trampovu doktrinu“ protiv beskrajnih ratova.

Trampove druge nominacije dali su član švedskog parlamenta Magnus Jakobson zbog pomaganja u postizanju mirovnog i ekonomskog sporazuma između Beograda i Prištine i norveški poslanik Kristijan Tibring-Gjede za posredovanje u mirovnom sporazumu između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Trampova administracija je kasnije nastavila taj posao tako što je Bahrein pristupio sporazumu o normalizaciji sa Izraelom.

Dok je Brajant pohvalio Bajdenove napore da ublaži građanske nemire, Bajden je uglavnom ćutao o nasilnoj prirodi mnogih protesta organizacija "Blek lajvs meter" i "Antifa" ovog leta. Čak je Don Lemon sa Si-En-Ena upozorio krajem avgusta da su neredi širom SAD-a i neuspesi Bajdena i drugih demokratskih političara da osude i uguše nasilje „slepa tačka“ koja bi Bajdena mogla koštati glasova u novembru.

Nominacija je takođe podigla obrve među kritičarima Bajdenove podrške ratovima i vojnim intervencijama kao senatora, a kasnije i kao potpredsednika bivšeg predsednika Baraka Obame. Obama je 2009. dobio Nobelovu nagradu za mir uglavnom na spekulacijama da će ispuniti svoja obećanja, ali SAD su umesto toga započele nove ratove i produžile postojeće. Administracija je završila svoju poslednju 2016. godinu, bacajući više od 26.000 bombi širom sveta i proširila prisustvo američkih specijalnih snaga na 70 posto svetskih država, više nego udvostručivši pod bivšim predsednikom DŽordžom V. Bušom.

Bajden ne samo da je glasao za Bušov rat u Iraku 2003. godine, već se založio i za uklanjanje Sadama Huseina sa vlasti 1998. godine. Takođe je glasao za odobravanje bombardovanja Srbije (zajedno sa NATO-om) za vreme bivšeg predsednika Bila Klintona 1999. godine, te je podržao Obaminu katastrofalnu intervenciju u Siriji.

Imajući na umu te činjenice, korisnici Tvitera ismejali su Brajanta zbog nominovanja Bajdena.

„Bajden nikada nije bio ništa drugo do gumeni pečat za Cijina sranja“, napisao je jedan korisnik.

„Siguran sam da će ljudima u Libiji i Siriji biti drago da to čuju“, rekao je drugi korisnik Tvitera o nominaciji, a treći je dodao „A da ne spominjemo Jemen, Avganistan, Irak i Iran.“

Još jedan tviteraš je video rastući trend u Brajantovom potezu: „Mislim da je ideja za ove ratnohuškačke vrste, tipa Henri DŽekson Sosajeti, podrivanje Nobelove nagrade za mir apsurdnim nominacijama.“

Najdirljiviju scenu rata u Nagorno-Karabahu možete videti OVDE.

 

Izvor: Vostok/RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA