Najnovije

Ekonomski kolaps Crne Gore: Đukanović i korona uveli zemlju u novi krug krize

Spoljnotrgovinska razmena Crne Gore od januara do kraja avgusta ove godine iznosila je 1,61 milijardu i za 375 miliona ili 18,8 odsto je manja nego u istom periodu prošle godine, pokazuju jučerašnji podaci Uprave za statistiku (Monstat).

Milo Đukanović (Predsednik.me)

Izvoz Crne Gore je smanjen za 12,3 odsto na 230 miliona, dok je uvoz pao za 19,8 odsto na 1,38 milijardi.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosi svega 16,7 odsto, a trgovinski deficit za ovih osam meseci iznosi milijardu i 150 miliona evra.

Smanjenje trgovinske razmene znači da je došlo do pada potrošnje u Crnoj Gori, ali i zemljama gde domaće kompanije izvoze. Manja potrošnja dovodi do pada prihoda u privredi i trgovinama, smanjenju zaposlenosti i nižim prihodima države.

Najznačajniji izvozni proizvodi Crne Gore su aluminijum, kojeg je izvezeno u vrijednosti od 40 miliona, dva miliona manje nego u istom periodu lani. Aluminijum čini skoro petinu ukupnog izvoza.

Drugi najznačajniji izvozni artikal su rude kojih je izvezeno za 32 miliona evra, pola miliona evra više nego za osam meseci prošle godine. Električne energije izvezeno je za 29 miliona evra, odnosno 13 miliona manje.

Sirovog drveta izvezeno je za 17,8 miliona evra, ili 1,2 miliona manje, dok je izvoz farmaceutskih proizvoda vrijedio 15 miliona i bio je za milion veći. Izvoz suhomesnatih i mesnih prerađevina iznosio je 9,2 miliona eura i bio je za 1,7 miliona veći nego u istom periodu prošle godine, dok je izvoz gvožđa i čelika pao sa 13,7 na 8,8 miliona evra.

Izvoz pića smanjen je sa 8,7 na 6,8 miliona evra, a duvanskih proizvoda je povećan sa 1,5 na 1,9 miliona evra, kao i povrća i voća sa 3,9 na 4,4 miliona evra.

Najznačajnija uvozna stavka je hrana, koje je iz inostranstva kupljeno za 260 miliona eura. Uvoz hrane je u ovom periodu lani vredeo 316 miliona evra i smanjen je za 18 odsto, zbog velikog pada turističke potrošnje.

Uvezeno je i pića za 32 miliona evra, što je pad za 17 miliona evra, dok je uvoz duvanskih proizvoda smanjen sa 9,6 na 7,5 miliona.

Najveći pad imao je uvoz nafte i naftnih derivata, zbog smanjenje potrošnje usled epidemioloških mjera i ograničavanja saobraćaja, manjeg broja turista, ali i pada cena goriva u odnosu na isti period prošle godine. Uvoz nafte i njenih derivata za ovih osam meseci vredlo je 74 miliona evra, dok je lane u istom periodu iznosio 140 miliona evra.

Najznačajnija uvozna stavka je hrana, koje je iz inostranstva kupljeno za 260 miliona. NJen uvoz je smanjen za 18 odsto, zbog pada turističke potrošnje.

Uvoz električne energije smanjen je sa 43 na 29 miliona evra, koliko je u istom periodu i izvezeno električne energije. Medicinskih i farmaceutskih proizvoda uvezeno je za 78 miliona evra, što je za devet miliona više nego lani.

Uvoz gvožđa i čelika pao je sa 56 na 37 miliona, kao i obojenih metala sa 14 na 11 miliona. Uvoz ostalih proizvoda od metala pao je sa 76 na 65 miliona. Uvoz nameštaja smanjen je sa 53 na 34 miliona evra, odeće sa 52 na 40 miliona, obuće sa 26 na 20 miliona…

Jermenija je juče izašla sa šokantnim podacima o gubcima Azerbejdžana koji su poprili razmere pokolja. Koliki su gubici Azerbejdžana saznajte OVDE.

Izvor: In4s

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube