Najnovije

NASTAVLJA SE KAMPANJA ZASTRAŠIVANJA GRAĐANA: Super prenosioci i novembarsko zaražavanje

Trenutno imamo dobru epidemiološku situaciju i očekujemo da tako bude i u oktobru. Međutim, u novembru, kada dođu hladniji dani, neminovan je skok broja zaraženih od korone. Od našeg opreza zavisi koliko će to biti i zato smo odlučili da i dalje ne dozvoljavamo velika okupljanja i da samo postepeno ublažimo mere - kaže epidemiolog Branislav Tiodorović.

Krizni štab (Foto: Predsednik.rs)

Krizni štab doneo je odluku kojom se ugostiteljskim objektima produžava rad do 23 časa, umesto do 21 kako je važilo dosadašnje pravilo. Razlog je jesenje vreme i potreba da se omogući ugostiteljima produženi rad koji se razlikovao od rada bašta.

Iako je epidemiološka situaciji u Srbiji povoljna, razmatralo se i popuštanju mera kada su manifestacije u pitanju, međutim od toga se ipak odustalo.

Epidemiolog i član kriznog štaba za suzbijanje infekcije Covid-19, prof. dr Branislav Tiodorović izjavio je da je procenjeno da jedino ova mera može biti relaksiranija, ali uz napomenu da svaki ugostitelj mora striktno voditi računa da gosti poštuju propisane mere.

- S obzirom na to da počinju hladni dani, ljudi će biti sigurno više u ugostiteljskim objektima unutra, a ne spolja, odlučeno je da se produži radno vreme do 23, a ne do 21 kako je bilo propisano za zatvoreni prostor.

Važno je istaći da sve što radimo moramo da radimo vrlo oprezno, da ne napravimo neku grešku kao što se dogodilo onima koji su bili u nekom periodu veoma dobri, kao Česi, Nemci, Island - naglašava Tiodorović.

Škole najveći rizik

Škole su mjesto najvećeg rizika za prenošenje virusa korona, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije Predrag Kon i dodaje da su super prenosioci virusa srednjoškolci i studenti.

On je pojasnio da zapravo mladi do 25 ili 30 godina najbrže prenose virus zbog velike frekvencije kontakata.

"U osnovnim i srednjim školama ima više od 850.000 učenika, ali je u našim školama napravljen sistem koji funkcioniše", rekao je Kon za TV Pink i naglasio da je nošenje maski doprinijelo da u četvrtoj sedmici septembra u Srbiji ima duplo manje respiratornih infekcija nego u istom periodu prošle godine, prenosi Tanjug.

Kon priznao da podaci o umrlima od korone nisu tačni, istinu saznajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA