Najnovije

NOVI DETALJI KRVAVOG RATA NA KAVKAZU! OGLASIO SE PREDSEDNIK AZERBEJDŽANA: Spremni smo da se povučemo ali...

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je danas da je ta zemlja spremna da prekine vojne operacije u Nagorno-Karabahu ako se jermenske trupe potpuno povuku iz regiona.

Azerbejdžanska vojska (Foto: Jutjub)

Alijev je rekao da Azerbejdžan mora da uspostavi teritorijalni integritet, a da Jermenija mora da odustane od, kako je naveo, "okupacione politike".

"Umesto toga, jermenski premijer postavlja nam uslove, postavio nam je sedam uslova. Nedavno sam izjavio da te uslove odbijamo. Mi imamo samo jedan uslov - da Oružane snage Jermenije u punom sastavu i odmah napuste naše krajeve", rekao je Alijev na sastanku sa ranjenima u borbama.

On je dodao da, ako jermenska vlada ispuni taj uslov, "borbe će prestati, krv će prestati da se proliva i u regionu će se uspostaviti mir". "Mi želimo mir i želimo rešenje sukoba", naglasio je azerbejdžanski lider.

On je ocenio i da su neprikladni pozivi na dijalog, u svetlu zaoštravanja sukoba u Nagorno-Karabahu.

U tom kontekstu istakao je da postoji međunarodni format koji se bavi pregovorima, ali je naveo da taj format nije postigao nikakve rezultate.

"Zbog toga smatram da su u trenutnim uslovima pozivi bilo koje strane na dijalog neumesni", poručio je Alijev.

Prema njegovim rečima, jedini razlog zbog kojeg je Azerbejdžan bio odan pregovorima bila je nada.

"Ohrabrivali su nas i davali nam određene signale: budite strpljivi i pitanje će se rešiti", rekao je Alijev.

On je dodao da je i ranije upozoravao da će, ako pregovori ne daju rezultate, Azerbejdžan to pitanje rešiti vojnim putem.

"Naš cilj je pravedan, želimo da vratimo svoj teritorijalni integritet i to ćemo učiniti. Azerbejdžan mora da uspostavi teritorijalni integritet. Borbe koje traju četvrti dan imaju za cilj obnavljanje istorijske pravde. Nagorno-Karabah je istorijska teritorija Azerbejdžana", rekao je Alijev.

On je dodao da niko ne može da natera njegovu zemlju da napusti teritorije nad kojima su, kako je naveo, uspostavili kontrolu tokom četvorodnevnih borbi u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu.

"Tokom četvorodnevnih borbi azerbejdžanska vojska je, sprovodeći uspešne operacije, oslobodila strateške kote, nekoliko naselja. Nakon duge pauze vratili smo se na svoje zemlje, razvili tamo svoju zastavu i više nas niko ne može isterati", rekao je Alijev.

Ruska i sirijska avijacija žestoko bombardovale bazu džihadista! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA