Najnovije

Tužilaštvo žmuri na lažne podatke Kriznog štaba o preminulim

Epidemiolog dr Predrag Kon izneo je šokantna saznanja prilikom gostovanja na televiziji Nova S kada je rekao da je broj umrlih od koronavirusa u Srbiji do 1. juna tri puta veći od onog koji je zvanično saopšten. Ovakvi podaci izazivaju paniku u javnosti zbog čega je nužno da se sprovede istraga o tome ko je kriv za netačno iznete podatke, međutim, tužilaštvo još uvek nije preduzelo ništa povodom ovog slučaja.

Dr Predrag Kon (Foto: Vlada Srbije)

Dr Kon je tokom gostovanja istakao da je pogrešni broj preminulih osoba posledica nepreciznosti kompjuterskog programa, ipak, zbog ovakvih tvrdnji, odnosno lažnih podataka u koje su građani imali uvid proteklih meseci, moralo bi da reaguje nadležno tužilaštvo i ispita da li je ova statistika svesno ili nesvesno prezentovana građanima Srbije.

Advokat Ivan Ninić ističe da, pre svega, o ovom slučaju trebalo bi da se oglasi Zaštitnik građana.

“Ovde bi trebalo da reaguju sve institucije. Pre svega, treba da reaguje Zaštitnik građana i da sprovede sveobuhvatni nadzor nad svim institucijama koje su dužne da vode statistiku i zdravstvene evidencije. To su, između ostalih, instituti za javno zdravlje i one ustanove koje su tretirane kao kovid centri. Osim toga, trebalo bi da reaguje i zdravstvena inspekcija, zato što je ona nadležna da kontroliše ažurnost i tačnost vođenja zdravstvenih evidencija u zdravstvenim ustanovama”, kaže advokat.

Ninić ističe i da je zakon predvideo stroge prekršajne kazne – novčane, za ustanove i rukovodioce istih koji krivotvorene takve evidencije i koji, kako tvrdi, praktično nesavesno i neažurno vode podatke.

“Na kraju, mora tužilaštvo da reaguje i istraži ko je, na koji način, svesno ili nesvesno, učestvovao u fabrikovanju takve statistike. Ovo je naročito osetljiva tema, u pitanju je zdravlje i život građana, i ovakva tema izaziva i širi paniku. Tužilac mora da utvrdi da li je svesno ili nesvesno neko saopštio građanima pogrešne podatke, kao i iz kojih razloga je to učinjeno”, dodaje Ninić.

Prijava Tepićeve i Todorića

Ipak, postavlje se pitanje da li će tužilaštvo istražiti ovaj slučaj, ukoliko uzmemo u obzir da još uvek ništa nije urađeno po pitanju krivične prijave koju su Vladimir Todorić, šef pravnog tima Stranke slobode i pravde (SSP), i potpredsedicom te stranke Marinika Tepić ranije podneli protiv članova Kriznog štaba.

Krivične prijave su podnesene protiv Ane Brnabić, predsednice Vlade, ministra zdravlja Zlatibora Lončara, načelnika odeljenja za alergologiju i pulmologiju Univerzitetske dečije bolnice Branimira Nestorovića, zamenice direktora Insituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut dr. Darije Kisić Tepavčić, sanitetskog potpukovnika Vojske Srbije dr. Predraga Kona, i Zorana Gojkovića, pokrajinskog sekretara za zdravstvo AP Vojvodine, jer su, kako su Todorić i Tepićeva naveli, “činjenjem i nečinjenjem ugrozili zdravlje i živote ljudi počinivši time teško delo protiv opšte sigurnosti”.

Ipak, pomaka u slučaju krivične prijave nije bilo do nedavno, kada je Prvo osnovno tužilaštvo uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, ni manje ni više nego – Ministarstvu zdravlja, na čijem je čelu Lončar, inače jedan od članova Kriznog štaba protiv koga je i podneta krivična prijava.

Jermenski vojnik stao ispred komandanta, a ono što je usledilo rasplakalo je svet! Više o tome pogledajte OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA