Najnovije

ANKARA BESNA NA PRIŠTINU: Jerusalim glavni razlog

Turske vlasti izrazile su danas razočarenje zbog odluke Kosova da uspostavi diplomatske odnose sa Izraelom i otvori ambasadu u Jerusalimu.

Jerusalim (Foto: Pixabay)

Turska, koja brani palestinske stavove, bila je jedna od prvih zemalja koja je priznala nezavisnosti Kosova 2008. godine.

„Sama pomisao da kosovski zvaničnici učine takav korak, kojim se jasno krši međunarodno pravo, razočaravajuća je”, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova koje je pozvalo Prištinu da „izbegne svaku meru koji bi ugrozila legalni status Jerusalima”.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu u petak je rekao da je Srbija postala prva evropska zemlja koja će svoju ambasadu iz Tel Aviva preseliti u Jerusalim i dodao da će Kosovo uspostaviti diplomatske odnose sa Izraelom i otvoriti ambasadu takođe u Jerusalimu.

Turska diplomatija je još u petak kasno uveče izrazila veliku zabrinutost zbog incijative Srbije.

Veći deo međunarodne zajednice ne priznaje zvanično Jerusalim kao glavni grad Izraela i smatra da takvo priznanje mora biti deo rešenja decenijskog sukoba sa Palestincima po modelu dve države u kojem će istočni Jerusalim biti glavni grad buduće palestinske države.

Srbija i Kosovo su dogovor o Izraelu postigle u sklopu sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa dve strane koji je potpisan u petak u Vašingtonu sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Zašto dogovor u Vašingtonu nije istorijski, saznajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA