Najnovije

VUČIĆ SE HVALI PRIZNANJEM LAŽNE DRŽAVE: "Teško da ćemo u budućnosti imati ovako dobre sporazume"

Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, potpisan u Beloj kući, izuzetno je dobar za Srbiju, u interesu je obe strane, i Srba i Albanaca, i treba da stvori bolje prilike i očuva mir na Balkanu, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Vašingtona.

Aleksandar Vučić (Foto: predsednik.rs)

Teško da ćemo u budućnosti imati ovako dobre sporazume, istakao je predsednik Aleksandar Vučićpovodom juče potpisanog sporazuma u Vašingtonu.

Sporazum treba da otvori sve naše prelaze i prolaze, kako god ih nazivali, da spojimo ljude, preduzeća, da razgovaramo o projektima koji će da nas spajaju, a ne razdvajaju u budućnosti, a ta budućnost mora da bude mir i stabilnost", rekao je Vučić.

On je primetio da bi ljudi možda više voleli da bude oštriji i da opsuje nekoga, ali on ne govori, kako ističe, na taj način, jer smo veoma skupu cenu platili zbog prethodne neodgovornosti.

"Želim da iskoristimo svaku priliku da sačuvamo mir i stabilnost, čuvajući nacionalne interese", rekao je Vučić.

On je dodao da još jednom građanima, kojima polaže račune, prenese da je zadovoljan i da ćemo teško u budućnosti dobijati ovakve ili dobre sporazume, jer, kaže, ne zna kakvi će predlozi dolaziti sa raznih strana.

"Borili smo se, dobro se pripremili. Američki domaćini su imali sluha, želeli da nas čuju. Mi smo primetili njihove želje, jer su SAD priznale Kosovo, ali reagovali smo vreme, dobro, odlučno, odvažno i uradili dobro svoj posao", rekao je Vučić.

"Nismo pobedili, ali nismo bili ni poraženi"

Zahvalio je građanima što su prepoznali značaj sporazuma i istakao da mi nismo tu pobedili, ali da nismo bili poraženi, već poštovani.

Ističe da je bio tom prilikom na bilateralnom nivou primljen kod predsednika SAD Donalda Trampa.

"Ne zato što sam negde nekoga zvao i zato što je to važno bilo kome za kampanju već zato što sam razgovarao o važnim pitanjima za Srbiju", dodao je Vučić.

"Mali Šengen i dolazak DFC značajni za srpsku privredu"

Vučić se osvrnuo na treću tačku sporazuma, ukazujući da u tom delu, uz izgradnju auto-puta od Beograda do Prištine, železničke veze, preko pružanja finansijske podrške malim i srednjim preduzećima, stoji da će DFC "imati puno prisustvo u Srbiji".

"U Briselu nastavljamo borbu"

Predsednik je rekao da večeras iz Vašingtona putuje pravo u Brisel, gde ga već od sutra ujutro očekuju prvi zvanični sastanci, a u ponedeljak nova runda razgovora u okviru dijaloga sa Prištinom.

"Nastavljamo borbu. Za dva sata polećemo za Brisel. Već ujutru nas očekuju sastanci sa Lajčakom i Palmerom, a uveče sa Mekalisterom, i potom večera sa Verhejijem", najavio Vučić.

Dolazak američke razvojne korporacije DFC značajan je za kreditni rejting i dalji razvoj srpske privrede kroz nove investicije, podvukao je predsednik.

"Niko drugi na Zapadnom Balkanu to nema. Juče smo imali razgovor sa DFC-om, koji vodi Adam Bauer, veoma blizak predsedniku Donaldu Trampu, DŽaredu Kušneru. DFC je jedan od načina kako svoj novac koriste kao neku vrstu meke američke moći i za podršku zemljama sa kojima sarađuju", rekao je Vučić.

Vučić je izrazio zahvalnost ambasadoru SAD u Beogradu Entoniju Godfriju, za kojeg je kazao da je uvek apsolutno fer i podržavao Sbriju na svakom mestu, te je zahvalio i predsedniku SAD, njegovom timu, izražavajući nadu da ćemo moći nastaviti saradnju. 

"Promena odnosa SAD prema nama i našoj zemlji"

Vučić je poručio da je sporazum dokaz promene odnosa prema nama i našoj zemlji, koju Srbi treba dobro da upamte i zahvale Donaldu Trampu i njegovom timu.

Istakao je da Amerika poštuje sve na šta stavi svoj potpis, a upitan da li će to važiti i ako dođe do promene administracije u Vašingtonu - izrazio je uverenje da do toga neće doći.

"Znam šta će biti na razgovorima u Briselu"

Vučić je rekao zna šta ga očekuje na razgovorima u Briselu, te da se nada da se EU neće samo baviti time kako da se dođe do kraja procesa dijaloga između Beograda i Prištine.

"Znam šta će biti, očekujem njihov konačni predlog i već godinu i po dana govorim o tome, ali se nadam da će imati razumevanje i dobro shvatiti šta je to što Srbija i Srbi očekuju i šta je minimum onoga što moraju da dobiju", naglasio je Vučić.

Vučićeva blamaža će se izučavati na studijama međunarodnih odnosa, kao primer beozbzirnog dilentatizma, više o tome OVDE!

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA