Najnovije

NAVALJNI USTAO IZ KOME: Kakva je njegova dalja sudbina?

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni uzveden je iz medicinske kome i isključen sa respiratora, saopštila je berlinska bolnica "Šarite".

Aleksej Navaljni (Foto: RIA Novosti)

Kako je navedeno, stanje Navaljnog se poboljšalo i on reaguje kada mu se neko obrati.

Navaljni je hospitalizovan 20. avgusta u Omsku, nakon što mu je pozlilo u avionu. NJegove pristalice tvrde da je otrovan i da iza toga stoji Kremlj, što Moskva odbacuje.

Navljni je ubrzo prebačen u Nemačku, a lekari na klinici "Šarite" saopštili su da rezultati analiza ukazuju da je otrovan supstancom iz grupe holinesteraza.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova "Novičok".

Rusija pozvala Nemačku na saradnju

U Saveznoj lekarskoj komori Nemačke rekli su da ne mogu da učestvuju u istrazi slučaja Alekseja Navaljnog.

Ovako je medicinska zajednica komentarisala predlog predsednika Ruske nacionalne lekarske komore Leonida Rošalja da se stvori zajednička ekspertska grupa, pošto se podaci do kojih su došli nemački i ruski lekari razlikuju.

„Savezna lekarska komora takođe je veoma zabrinuta za zdravlje Alekseja Navaljnog i podržava zahteve savezne vlade od ruske vlade da u potpunosti razjasni okolnosti koje su dovele do ovog po život opasnog pogoršanja zdravlja“, saopštila je pres služba komore.

Dodali su da su dobili medicinske podatke o incidentu, a ruska komora ne sumnja u "kvalitet lekarskih pregleda" u Nemačkoj.

Nemačka zdravstvena komora je takođe naglasilo da, prema nemačkom zakonu, dalje preglede mogu započeti samo rodbina pacijenta.

"Sama Savezna lekarska komora ne može učestvovati u istragama, jer nije istražno telo. Istrage su prerogativ državnih organa", zaključila je pres služba.

Šta se za to vreme dešava u Minsku, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA