Najnovije

SVEDOCIMA ŽIVOT U OPASNOSTI: Sud za zločine OVK kompromitovan, nestali važni dokumenti

Advokat Goran Petronijević smatra da bez pomoći nekoga iz Specijalnog tužilaštva 4.000 poverljivih dokumenata nije moglo da završi na vratima Udruženja veterana OVK, napominjući da je time Sud ozbiljno kompromitovan, a svedoci u opasnosti.

Terorista OVK (Foto: Jutjub)

- Ukoliko su dokumenta autentična, postoji realna opasnost po život prvenstveno za svedoke, a onda i za rad Suda. Ukoliko je blef, onda samo žele da zaplaše svedoke. U svakom slučaju, šteta je učinjena - kaže za "Sputnjik" Petronijević, koji je i bivši sudija.

On ističe da ga je ozbiljno iznenadilo saopštenje Specijalnog suda u kojem se navodi da "nemaju komentar i da su informaciju o svemu dobili iz medija".

- Sada je sve moguće, pa čak i da sud privremeno, ili na duže zaustavi rad. Što znači, da moraju da se preduzmu ozbiljne mere; da se sprovede istraga u sudu, a hitne moraju da se preduzmu mere za zaštitu svedoka - naglasio je Petronijević.

On je napomenuo da samoproglašeno Kosovo sigurno neće zaštititi svedoke, kao i da je sud u Hagu "kosovki sud", gde su tužioci Amerikanci, i to oni koji su pod kontrolom bivše američke administracije.

- U ovo sada bi morale da se uključe i Ujedinjene nacije tako što će hitno da reaguju i da posredstvom EU i Euleksa osiguraju svedoke i njihove porodice - naglašava Petronijević.

Prema njegovom mišljenju, ako se ispostavi da su podaci autentični, i Srbija kao i druge zemlje iz regiona, možda bi trebalo da ponude pomoć u zaštiti svedoka i njihovih porodica.

- Sud svojim pravilnikom nije predvidio kako da postupi u ovakvim slučajevima, što dodatno komplikuje stvari - dodaje Petronijević.

On sumnja da sve ima i političku konotaciju, s ciljem da Priština dobije u vremenu, kako bi se sačekao ishod predsedničkih izbora u Americi.

Kako je Tuđmanov savetnik ponizio Milogorce, pogledajte OVDE.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA