Najnovije

ARTEMIJEV NASLEDNIK STIŽE IZ PETRINJE: Ovo je novi predstojatelj trona Eparhije raško-prizrenske u egzilu (FOTO)

Nepriznata Eparhija raško prizrenska u egzilu juče je dobila novog predstojatelja.

Vladika Artemije (foto: Jutjub printskrin)

Vladika Artemije je ostavio pisani dokument – amanet koji je juče na 40-ti dan otvoren. U tom amanetu napisano je uputstvo kako da se ustroji i vlada Eparhija nakon njegove končine. Shodno tome ispoštovana je preporuka da se horepiskop lipljanski i užički Ksenofont postavi za predstojatelja.

NJegovo Preosveštenstvo Horepiskop Ksenofont (Tomašević) rođen je 25. decembra 1975. godine u Sisku, R. Hrvatska, od oca pok. Neđeljka i majke Dušanke, u porodici krajiških Srba. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Petrinji, gde je, u teška ratna vremena, 1994. godine upisao i studije Engleskog jezika i književnosti na tadašnjem Filozofskom fakultetu u Petrinji.

 Horepiskop Kseonofont (foto: eparhija-prizren.org)

Vihor ratnih dešavanja i teško stradanje krajiških Srba u zločinačkom poduhvatu zvanom “Oluja“ dovode studenta Nenada i njegovu porodicu u Srbiju, gde on nastavlja studije Engleskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Prištini. Govori tečno šest stranih jezika.

20. aprila 1997. godine, kao apsolvent stupa u manastir Visoki Dečani za iskušenika i predaje sa na duhovno rukovođenje svom duhovnom ocu, Episkopu Artemiju. Na bdeniju, uoči Sv. Kralja Stefana Dečanskog, u novom ratnom vihoru i stradanju Srba na Kosovu i Metohiji, iskušenik Nenad prima zavete male shime i na monašenju dobija monaško ime Ksenofont, po prepodobnom Ksenofontu Carigradskom.

21. decembra 2004. Episkop Artemije rukopolaže monaha Ksenofonta za jerođakona u manastiru Visoki Dečani, a 19. decembra 2006. godine za jeromonaha u manastiru Gračanica.

Na Petrovdan, 12. jula 2012. godine, rukoproizveden je u čin protosinđela u manastiru Sv. Jovana Krstitelja u LJuljacima i postavljen za nastojatelja manastira Presvete Bogorodice Trojeručice u Mušvetama.

15. avgusta 2020. godine u manastiru Sv. Prvomučenika i Arhiđakona Stefana u Grdovićima, vladika Artemije ga rukoproizvodi u čin Arhimandrita.

Na sednici Eparhijskog saveta, 22. avgusta 2020. godine, u manastiru Prepodobnog Justina Ćelijskog u Barajevu, jednoglasno je izabran za Horepiskopa lipljanskog i užičkog.

Hirotonisan je za Horepiskopa lipljanskog i užičkog 20. septembra 2020. u manastiru Presvete Bogorodice Trojeručice u Mušvetama.

Inače, Srpska pravoslavna crkva je raščinila vladiku Artemija. Na čelu Eparhije Raško-prizrenske i Kosovsko-metohijske je vladika Teodosije. Vladika Artemije, koji se nije slagao sa odlukom SPC, proglasio je Eparhiju Raško-prizrensku u egzilu, koju SPC smatra raskolničkom.

A da li je mitropolit Amfilohije ostavio testament, čitajte OVDE.

Izvor: vaseljenska.net, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA