Najnovije

KREĆU DRAMATIČNA POSKUPLJENJA: struja, TV pretplata, porezi i - ovo! A evo koliko će iznositi uvećanje crkavice od minimalca

Od danas, svi zaposleni u javnom sektoru počinju da rade za veću platu, povišice se istovremeno obračuvanaju i za penzionere, ali i za 350.000 radnika koji rade za minimalac. S druge strane, porezi, struja, TV pretplata, testovi za koronavirus... Sve će to će sada biti skuplje. Menjaju se i pravila u naplati poreza, ali i naknade za porodilje... Istovremeno se najavljuju i nove mere podrške za privredu, a kreću i nova pravila za zapošljavanje u državnom sektoru.

(foto: Pravda)

Radnicima do 10 odsto, penzionerima 6

Januarska plata u zdravstvu biće veća za pet odsto. Plate će istovremeno biti uvećane i u ostatku javnog sektora, ali po drugačijoj "formuli". NJima će januarska, februarska i martovska plata biti uvećana za 3,5 odsto. Potom, od 1. aprila njihove zarade će rasti još 1,5 odsto, tako da i njima ukupno povećanje bude pet procenata. Vojska će dobiti povišicu od 10 procenata.

I penzionerima će biti veća januarska plata i to za 5,9 odsto, a predsednik Aleksandar Vučić je najavio i mogućnost novih iznenađenja za najstarije.

Lakše do državnog posla

Od 1. januara 2021. biće napuštena dosadašnja kontrola zapošljavanja u javnom sektoru za koje je bila neophodna saglasnost i dozvola Vlade Srbije i uveden fleksibilniji sistem, uz određena ograničenja.

Tako će ubuduće korisnici javnih sredstava sami donositi odluke o zapošljavanju, shodno potrebama i u zavisnosti od novca kojim raspolažu, uz određeno ograničenje.

To ograničenje se odnosi na zapošljavanje do 70 odsto od broja zaposlenih koji su napustili to preduzeće tokom prethodne godine.

Nova pomoć za privredu

Najave iz Vlade su i da će u martu ili aprilu biti još jedan paket pomoći za privredu. Kako je precizirano, reč o nešto manjem paketu, nego što je bio u 2020. kada je za građane i privredu izdvojeno oko 6 milijardi evra.

Nova pravila za penzionisanje

Od januara se granica za odlazak u starosnu penziju kod žena pomera za dva meseca, tako da je uslov koji treba da ispune u 2021. godini 63 godine i dva meseca života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Kod muškaraca uslovi se ne menjaju, već je i dalje potrebno da imaju 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja kako bi otišli u starosnu penziju.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju od 1. januara 2021. godine muškarcima će biti potrebno 40 godina staža osiguranja i 59 godina života, a ženama najmanje 39 godina i četiri meseca staža osiguranja i 58 godina i četiri meseca života.

Veća pomoć za nezaposlene porodilje

Od 1. januara jednokratna pomoć za nezaposlene porodilje u Beogradu, i one sa niskim primanjima, biće uvećana za 5.000 dinara. Tako će nezaposlene porodilje dobijati 30.000 dinara, a ukupna pomoć za prvo dete iznosiće 50.000 dinara.

Skuplje u bankama

Osnovne bankarske usluge, koje koriste praktično svi koji imaju račun u banci, biće u narednoj godini skuplje za 15 do 60 procenata. Tako će u pojedinim bankama održavanje računa od marta naredne godine koštati 190 dinara, umesto dosadašnjih 160. Za SMS obaveštenja mesečno će biti potrebno 100, umesto 70 dinara, a minimalna naknada za isplatu keša korišćenjem platne kartice na bankomatu ili šalteru druge banke umesto 150 biće 200 dinara.

Za skoro 70 odsto poskupeće usluga zamene kartice ako je ukradena ili izgubljena, pa će umesto 300 koštati 500 dinara.

Veća cena kilovata

Poskupljenje struje za 3,4 odsto najavljeno je od februara 2021. godine, ali će nam račun za drugi mesec naredne godine biti veći za ukupno 7,9 odsto, imajući u vidu i povećanje naknade za obnovljive izvore energije koju takođe plaćamo kroz račun, a koja se obračunava od januara.

Dakle, kilovat će biti skuplji za 3,4 odsto, dok će posebna naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije biti veća skoro četiri i po puta - sa sadašnjih 0,093 dinara po kilovatu utrošene struje poskupeće na 0,437 dinara.

S obzirom na to da je prosečan račun za električnu energiju za domaćinstva oko 3.000 dinara, ova dva poskupljenja praktično znače da bi računi u narednoj godini mogli da budu veći za oko 400 dinara u proseku.

Skače i TV pretplata

Građani Srbije će od 1. januara za javni medijski servis mesečno morati da izdvoje 299 dinar. Naime, predlogom izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse propisano je da će se pretplata za RTS i RTV od 1. januara 2021. godine povećati sa dosadašnjih 255 dinara na 299 dinara, a naplata će i dalje ići uz račun za struju.

Podsetimo, pre godinu dana TV pretplata je sa 220 poskupela na 255 dinara mesečno.

Trgovci naftom očekuju i poskupljenje goriva imajući u vidu rast cene nafte na svetskom tržištu od desetak odsto u poslednjih mesec dana.

Veći porez na imovinu

Skupština grada Beograda utvrdila je prosečne cene kvadrata nekretnina, na osnovu koji se utvrđuje porez na imovinu za 2021. godinu. Od ovih parametara najviše zavisi visina poreza na imovinu koji će tokom naredne godine plaćati Beograđani, a on bi mogao da bude veći i do šest odsto.

Već sada je jasno da će pojedini vlasnici stanova i kuća u glavnom gradu plaćati veće dažbine pošto je porasla vrednost njihovih nekretnina. Istovremeno, postoje delovi Beograda u kojima će građani plaćati i manji porez na imovinu.

Od ostalih gradova veći porez za sada su najavili Kragujevac i Bor.

Minimalac ide na 32.000 dinara

Od 1. januara povećava se i minimalna zarada, i to za 6,6 odsto.

Tako će oko 350.000 ljudi koji danas primaju minimalac od 30.000 dinara, u 2021. godini dobijati 32.126 dinara mesečno.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA