Najnovije

Narod umire po raspalim bolnicama, Vučić gradi stadione!

Fudbalski klub "Timok", trećeligaš iz Zaječara, odlukom Vlade Srbije dobiće najmoderniji stadion u državi, čija će izgradnja koštati 28,5 miliona evra. Toliko će iz budžeta države i iz džepa građana biti uloženo u stadion, kome je predsednik Aleksandar Vučić juče položio kamen temeljac - bez da je rađena studija opravdanosti, odnosno da se istražilo koliko je ovom gradu takva investicija u ovom trenutku potrebna i da li se nalazi na listi prioriteta.

Aleksandar Vučić. (Foto: Jutjub)

Zaječar će za dve godine dobiti najmoderniji fudbalski stadion u Srbiji, a povodom početka radova kamen temeljac položio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Novi stadion će koštati 28,5 miliona evra, imaće kapacitet od 8.500 mesta, a biće jedinstven po tome što će biti potpuno pokriven za publiku na tribinama.

Predsednik Srbije je na ceremoniji polaganja kamena temeljca rekao da će taj stadion biti od velikog značaja za Zaječar, ali i celu istočnu Srbiju.

“Poslednjih godina se mnogo trudimo da ulažemo u Zaječar i to ćete moći da vidite još više u godinama koje dolaze. Gledamo da infrastrukturno opremimo sedište čitavog Istoka Srbije. Vidite ulaganje u škole, pokušavamo da uradimo što više puteva i da napravimo ono što je ljudima najvažnije, a to je Zdravstveni centar. Nastavićemo sa ulaganjima, uspeli smo da dovedemo kompaniju Aptiv i njihovim dolaskom ostaje mnogo više za Zaječar i ljudi će moći svoju budućnost da planiraju ovde. Živeo Zaječar, živela Srbija!”,  rekao je juče Vučić.

Ova vest obradovala je gradonačelnika Zaječara Boška Ničića, a što se tiče građana Zaječara, u trenutku dok se cela država bori sa epidemijom korone, privreda grca zbog posledica iste, juče se mnogo polemisalo oko toga da li je ovaj novac mogao biti drugačije utrošen.

Blagojević: Nije ovde pitanje ili/ili

Direktor Vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević potvrdio je za da će novac za izgradnju stadiona u Zaječaru biti izdvojen iz republičkog budžeta i kaže da se ovde ne radi o tome da će druga strana biti uskraćena.

“Cela investicija finansira se iz budžeta. Ovde nije pitanje ili-ili, da je neko birao između ulaganja u sport ili recimo u zdravstvo, već se radi i jedno i drugo, štaviše ulaganja u zdravstvo su u Srbiji višestruko veća. Naravno da će se u zdravstvo ulagati neuporedivo više, ali ako ima prostora i za ulaganja u sport, kulturu prosvetu, zašto da ne. Pa vi ste samo danas u Kliničkom centru Vojvodine mogli da vidite otvaranje objekta sa četiri klinike za interne bolesti, da ne spominjem bolnice u Leskovcu, Pirotu, Vranju, Gornjem Milanovcu, Prokuplju, Aranđelovcu, Vrbasu, Loznici…”, navodi Blagojević.

Ipak, Zdravsteni centar Zaječar nije na ovom spisku.

“Lokalna samouprava još nije završila projekat obnove Zdravstvenog centra Zaječaru. Taj projekat je u pripremi. Gde god su lokalne samouprave imale završene projekte, odmah su raspisane javne nabavke”, navodi Blagojević. Lokalna samouprava, međutim, nije zakazala kad je u pitanju stadion. Na pitanje čija je ideja uopšte bila izgradnja stadiona u Zaječaru, Blagojević kaže:

“Prvi predlog potekao je od lokalne samouprave, podnet je prvo Ministarstvu za sport, a zatim ga je usvojila Vlada Republike Srbije”.

Bez studije opravdanosti 

Na pitanje zašto je za najveću investiciju u ovom trenutku izabran baš stadion i to kada u ovom gradu imamo klub iz treće lige, Blagojević objašnjava:

“Problem je u tome što nije ni bilo prilike da razvijaju sport, ni da treniraju, niti da idu na utakmice, da se u iole pristojnim uslovima igra fudbal. A ovako se motivišu klinci da treniraju, a odrasli da gledaju”. Ipak, studija opravdanosti ovog projekta nije rađena, što je potvrdio i sam Blagojević.

Da definišemo, studija opravdanosti je složen i kompleksan investicioni elaborat. Studijom opravdanosti određuje se naročito prostorna, ekološka, društvena, finansijska, tržišna i ekonomska opravdanost investicije za izabrano rešenje, razrađeno idejnim projektom, na osnovu kojeg se donosi odluka o opravdanosti ulaganja i pokretanju postupka za izdavanje odobrenja za izgradnju.

Dobrašinović: Megalomanija jednog čoveka

Ovim povodom, predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović kaže da je očigledno da ovaj projekat nema veze sa prioritetima.

“Ako je pitanje da li je potreban stadion u Zaječaru, odgovor je – naravno da jeste. Kao što je potreban i dom kulture, muzej, pozorište…  Međutim, nije to pitanje, već kako se postavljaju prioriteti u ovom trenutku? U svim demokratskim društvima građani se pitaju, šta je po njihovom mišljenju najpotrebnije njihovom gradu. Ovde su prioriteti postavljeni na osnovu grandomanije i egomanije jednog čoveka, koji novcem građana Srbije želi da napravi sebi spomenik. I to ne samo u Zaječaru, već u svakom gradu ili selu, ako bi moglo…”, kaže Dobrašinović i dodaje:

“Nije prvi put da to egomanijaštvo ide ispred interesa ljudi. A čemu to sve vodi? Izgradnji kulta ličnosti, što smo već doživeli kroz Tita, manje kroz Miloševića, a Vučić je karikaturalna ili groteskna kopija nečega što je jedan lider već napravio. Uglavnom na štetu naroda… A ta cena se plaća ne samo novcem već i gubitkom časti, dostojanstva, samopoštovanja građana i potreba građana. To imamo na jednom tasu vage, a na drugom egomaniju i megalomaniju jednog čoveka. Mi građani treba da biramo koji će tas prevagnuti”, zaključuje Dobrašinović.

Dr Nestorović otkrio kada će kraj korona ludilu i da li će vakcina biti obavezna! Više o tome OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA