Najnovije

IZVEŠTAJ IZ VOJNE BAZE ''ŠUŠNJAK'': Kako se kontroliše Kopnena zona bezbednosti (VIDEO)

Teško je reći gde je u Srbiji sigurno u vreme epidemije koronavirusa. Međutim, u vojnoj bazi "Šušnjak" kod Kuršumlije nije bilo slučajeva zaražavanja kovidom 19, strogo se poštuju epidemijske mere, a činjenica da pripadnici Vojske Srbije sa ovog mesta čuvaju administrativnu liniju ka Kosovu i Metohiji podrazumeva visok nivo bezbednosnih mera.

KZB (Foto: Vojska Srbije)

Na nekoliko kilometara od Kuršumlije nalazi se vojna baza Šušnjak. Ovde već 20 godina pripadnici Vojske Srbije brinu o bezbednosti građana i teritorije Srbije.

bednosnih mera.

Na nekoliko kilometara od Kuršumlije nalazi se vojna baza Šušnjak. Ovde već 20 godina pripadnici Vojske Srbije brinu o bezbednosti građana i teritorije Srbije.


Baza se nalazi u zoni odgovornosti 37. mehanizovanog bataljona, jedne od udarnih jedinica Kopnene vojske.

Bataljon je stacioniran u kasarni u Kuršumliji i u poslednjih nekoliko godina imao je raznovrsne aktivnosti, a trenutno najvažnija jeste kontrola i obezbeđenje Kopnene zone bezbednosti.

"Ključni izazovi u realizaciji zadataka su ilegalni prelasci administrativne linije radi bespravne seče šume, od strane žitelja AP Kosovo i Metohija iz opštine Podujevo. Uspešno sprečavamo te aktivnost u saradnji sa organima MUP-a, lokalnim stanovništvom i međunarodnim snagama KFOR-a", objašnjava za emisiju "Dozvolite..." potpukovnik Bojan Stanković, komandant 37. mehanizovanog bataljona.

Jedini legalni administrativni prelaz na ovom području je Merdare, tako da je lako uočiti ilegalni prelazak, posebno što na ovom području živi mali broj ljudi. Vojska stalno šalje pešačke patrole.

"Patrole se angažuju svakodnevno, u dnevnim i noćnim uslovima bez obzira na doba godine. Patrola prikuplja podatke i ja na osnovu toga odlučujem kada da pošaljem narednu patrolu", objašnjava major Igor Šmigić, komandir baze "Šušnjak".

Vojska za potrebe snabdevanja i bezbednosti baze stalno održava prohodnim lokalne puteve, bilo da zaveje sneg ili bujica posle kiše odnese deo puta – i to mnogo znači lokalnom, uglavnom starom stanovništvu.

Jedna od najvećih vrednosti pripadnika 37. mehanizovanog bataljona jeste što su poslednjnih godina imali veoma raznovrsne vojne aktivnosti. Osim stalne obuke, zadataka na čuvanju administrativne linije, vežbi na poligonima Vojske Srbije, veliki broj pripadnika učestvovao je na međunarodnim vojnim vežbama i mirovnim misijama.

"Posebno bih izdvojio učešće u mirovnoj misiji UN u Libanu i učešće na taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem u Ruskoj Federaciji", ističe desetar Rastko Milojević, koji je po specijalnosti vozač borbenog vozila pešadije M-80A, a na bazi član patrole.

"Ja sam se sam odlučio da budem vojnik, znao sam šta me čeka i radim svoj posao. Nisam prvi put angažovan na Šušnjaku. Više puta sam bio ne samo ovde već i na drugim bazama u Kopnenoj zoni bezbednosti", objašnjava Milojević.

Pripadnici Vojske Srbije imaju savremenu optičko-elektronsku opremu i termovizijske dvoglede što u velikoj meri olakšava kontrolu administrativne linije i čuvanje baze. Velika pomoć su u službeni psi, belgijski ovčari malinoa.

Službeni psi svaki dan vežbaju kretanje na preprekama i imaju poseban režim ishrane, zbog očuvanja osetljivosti čula mirisa i sluha.

Epidemijske mere i čelična disciplina

Osim bezbednosti, trenutno najveći izazov u vojnoj bazi "Šušnjak" i drugim bazama u Kopnenoj zoni bezbednosti je očuvanje zdravlja ljudi. Zadatak da brine o zdravlju ljudi ima bolničarka, a svi su dužnu da poštuju preventivne mere.

"Moj zadatak na bazi je da pružim prvu pomoć povređenima i obolelima i obezbedim transport do prve medicinske ustanove. Što se tiče epidemijskih mera, dezinfikujem prostorije i ljude kada se vrate iz patrole i merim temperaturu", objašnjava desetar Maja Jović, bolničarka na bazi "Šušnjak".

Vojna organizacija podrazumeva da za svaki segment funkcionisanja baze postoji zadužena osoba, a rezultati su vidljivi na svakom koraku.

"Ono što meni imponuje kao komandantu jedinice, jeste da za ovih devet meseci nismo imali nijedan slučaj zaražavanja koronavirusom na bazama. To se postiže čeličnom disciplinom i primenom epidemijskih mera", ponosno ističe potpukonik Bojan Stanković, komandant 37. mehanizovanog bataljona.

Baza "Šušnjak" živi i radi relativno normalno, u vreme kada je ceo svet pod restrikcijama. Dobri međuljudski odnosi, stalno fizičko vežbanje, kao i činjenica da svi pripadnici bez obzira na iskustvo prolaze detaljnu obuku pred odlazak na bazu – utiče na visok moral pripadnika vojske.

"To se postiže kolektivnim duhom, koji se stalno jača, dobrom fizičkom kondicijom. Na bazi pripadnici imaju teren za fudbal i odbojku, improvizovanu teretanu na otvorenom, svoju fizičku sposobnost podižu na još viši nivo. Takođe, patrole su svakodnevne i to po 10 do 20 kilometara pod punom opremom", objašnjava potpukovnik Stanković.

Baza Šušnjak je jedno od najsigurnijih mesta u Srbiji. Vojska je dobro obučena i opremljena da radi u svim vremenskim uslovima. Nema korone. Ima reda, rada i discipline.

Bezbednosna situacija je stabilna, ali rizici postoje. Zato su pripadnici Vojske Srbije spremni obave svoje zadatke i i stalno rade na unapređenju svojih sposobnosti.

Mogu li se uporediti Su-57 i F-35, saznajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA