Najnovije

AMERIKA SPREMA REALIZACIJU PROJEKTA ZA DONBAS: Spajaju razdeljene delove regiona

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) planira da pokrene projekat za jačanje veza između ukrajinskih građana koji žive na teritorijama pod kontrolom Kijeva i u Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici. Ovo je navedeno u dokumentu sa kojim je upoznat RT.

Donbas (Foto: RIA Novosti)

„Aktivnosti USAID-a u okviru programa Izgradnja mostova usmerene su na jačanje poverenja i veza između Ukrajinaca na teritorijama istočne Ukrajine pod kontrolom vlade i onima van njene kontrole“, izvestila je američka novinska agencija.

Projekat bi trebalo da poboljša upravljanje kritičnim resursima i situacija sa pružanjem javnih i komunalnih usluga stanovništvu.

Pored toga, planirano je povećanje poverenja građana u proces reintegracije. Kao što je naglašeno u USAID-u, upravo reintegracija može postati osnova za „trajni mir i postizanje konsenzusa o budućnosti Ukrajine kao ujedinjene zemlje“.

U dokumentu se napominje da će se rad odvijati u oblastima „najviše pogođenim agresijom Kremlja“.

Prema ekspertima američke agencije, Rusija navodno širi propagandu mržnje u Ukrajini u uslovima postojećeg društvenog raskola.

Zajedno sa izazovima u upravljanju i pružanju javnih usluga, ovo je ometalo aktivniju podršku Kijevu u demokratskoj tranziciji i blokiralo je Donjeck i Lugansk u njihovoj evropskoj budućnosti.
 
Kao što je objašnjeno u planu, programi USAID-a u Ukrajini zasnivaju se na strategiji agencije 2019-2024, koja odražava razvojne prioritete vlade SAD-a za tu zemlju. Vašington nastoji da „ublaži posledice ruske agresije, ojača demokratiju i proširi ukrajinske ekonomske izglede“, rekla je agencija.

Ranije je pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao da je pasivnost Kijeva u procesu rešavanja situacije u Donbasu vidljiva golim okom, a u Parizu i Berlinu ovo razumeju.

Pored toga, zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova primetila je da umesto da preduzme praktične korake za ispunjavanje svojih obaveza prema Minskim sporazumima, Ukrajina na sve moguće načine pokušava da ih ignoriše, stvarajući privid energične aktivnosti na promociji mira u Donbasu.

Takođe je dodala da je vreme da ukrajinska strana prestane da se bavi demagogijom i, zapravo, započne odgovoran rad na sprovođenju odredbi niza mera u celosti i doslednosti.

Kakav savet je Gorbačov dao za Bajdenovu politiku, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA