Najnovije

MONTGOMERI: Zapad ne shvata značaj kosovskog pitanja za Srbiju

Koliko god je teško poverovati, Zapad do danas nije shvatio značaj kosovskog pitanja za Srbiju, istakao je bivši američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri.

Vilijem Montgomeri (Foto: Jutjub)

"Budući da ne razumeju, nisu spremni da preduzmu korake za rešavanje situacije na Kosovu, koji bi možda značili izvesnu bol ili čak bes za obe strane, ali ne bi bili shvaćeni kao potpuno jednostrani", ocenio je Montgomeri.

Dok se ovo potpuno ne razume, neće biti ostvaren stvarni napredak, pregovori će biti bezuspešni, a na Srbiju će se vršiti stalni pritisak, naveo je Montgomeri u autorskom tekstu za Kosovo onlajn,

Trampova administracija i njen predstavnik za Balkan Ričard Grenel, prema njegovom mišljenju, iskreno su imali malo razumevanja ili brige za balkanski region.

Zato ih nije bilo briga za stavove Evropljana ili američke spoljnopolitičke zajednice, naveo je Montgomeri.

U stvarnosti nisu imali šanse da postignu bilo šta važno, zbog protivljenja EU, američkih spoljnopolitičkih aktera i nekoliko domaćih grupa kosovskih Albanaca, smatra Montgomeri.

Nesrećni napor da se pritisnu Srbija i kosovski Albanci da promene svoj pogled na izraelsko pitanje u okviru pregovora, pokazuje gde su bili njihovi istinski interesi, naveo je bivši američki diplomata.

Ostaje činjenica da se kosovski Albanci osećaju ohrabreno da zauzmu ekstremne stavove, jer misle da imaju podršku SAD, naglasio je Montgomeri.

Oni se nece zadovoljiti ničim manjim od punog priznanja u trenutnim granicama, tvrdi on.

Na Srbiju se u međuvremenu sve više vrši pritisak na ustupke u tom pravcu - iako se čini da je punopravno članstvo Srbije u EU veoma daleko, a obećanja kosovskog rukovodstva u "dijalozima" sa Srbijom nisu ispunjena, naveo je Montgomeri.

Ne vidim zašto bi Srbija imala bilo kakvo uverenje da će dalji ustupci s njene strane biti ispoštovani ustupcima s druge strane, istakao je on.

Sve ove priče o odnosima Srbije sa Rusijom i Kinom su bespredmetne, smatra Montgomeri, navodeći da nema ništa loše u tome što ima dobre odnose i sa njima i sa Zapadom.

"Ali problem će nastati ako srpski elementi na Kosovu ili u Bosni preduzmu neprihvatljive mere, a EU/SAD iz lenjosti i nespremnosti da to preuzmu na sebe, zatraže od vlade Srbije da ispravi neprihvatljivo ponašanje", naveo je Montgomeri i dodao da je to scenario kojeg se lično plaši.

Zapad će, umesto da se direktno bavi situacijama u Bosni ili na Kosovu, izvršiti intenzivan pritisak na srpsku vladu da to učini, bez ikakve opipljive koristi za preduzimanje vrlo nepopularnih političkih akcija, naveo je on.

Jedino što će se time postići je da Srbiju pomeri dalje od Zapada i uvede Balkan u kontinuiranu nestabilnost, ocenio je Montgomeri.

Iako praktično svi balkanski lideri tokom proteklih 30 godina, ili više, dele odgovornost za ovu situaciju, Zapad treba da shvati sopstvenu odgovornost, koja se opet zasniva prvenstveno na fundamentalnom nerazumevanju regiona u kombinaciji sa arogantnim stavom da sve zemlje sveta treba da podjednako dele i poštuju sve naše politike i stavove istakao je on.

Osnovni zaključak ostaje - zemlje Balkana nisu u stanju da se same pomire, a postupci međunarodne zajednice, iako dobronamerni, samo pojačavaju nestabilnost, naveo je Montgomeri u tekstu i dodao da se žarko nada da greši.

Ko dolazi na čelo CIA, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA