Najnovije

SVE O BRITANSKIM TAJNIM SLUŽBAMA: Zašto su britanski interesi protiv Srbije? (VIDEO)

Kako i kada nastaju prvi oblici obaveštajnih službi Velike Britanije, o MI6 službi, kako su obaveštajne službe delovale u Prvom i Drugom svetskom ratu, o službi “Pet očiju”, policijskom sistemu Velike Britanije, zašto su britanski interesi protiv Srbije, odnos Nemaca prema Slovenima, teme su emisije “Srpski svijet” u kojoj je govorio dr Goran Nikolić, profesor na predmetu obaveštajne i bezbednosne službe i autor knjige “U službi njenog veličanstva”.

Tajna (Foto: Pixabay)

Nikolić kaže da se još od 13. veka mogu pratiti začeci obaveštajne službe, a da su prvi oblici obaveštajne službe u Velikoj Britaniji osnovane početkom 20.veka i služile su za presretanje komunikacija.
“Za vreme Drugog svetskog rata, Britanci poseduju stratešku tajnu. Napravljena je poznata mašina za dešifrovanje, Enigma. Prvi su sa tim krenuli Poljaci i kad su ih napali Nemci, podatke koje su posedovali podelili su sa Francuskom, a Francuska sa Velikom Britanijom. Britanci su uspeli da naprave računar “Koles” koji je presretao poruke i uspevao da dešifruje na nemačkom jeziku” – objašnjava Nikolić.

Nikolić ističe da je na početku Drugog svetskog rata potpisan sporazum Britanaca i Amerikanaca, po kojem su Britanci delili tajne sa Amerikom.
“Britanci su sa Amerikom razmenjivali tajne, čak su zajedno radili na projektu pravljenja nuklearnih bombi. Potom, ‘43.godine potpusuju sporazum da razmenjuju tajne koje su skupljali pomoću Enigme, a ‘46. godine se priključuju Novi Zeland, Australija i Kanada i tako nastaje poznati sporazum “Pet očiju”. Uspostavili su 24 prislušne stanice po svetu” – navodi Nikolić.

On govori da postoje podaci da su Nemci tajno održavali dobre odnose sa Britanijom i da je, kako kaže, nemački vrh imao specifičan odnos prema egzoterijskim društvima.

Nikolić smatra da je ceo sistem Josipa Broza Tita bio izlog ka Istočnim zemljama i pravljena su čitava odeljenja specijalizovana za razdor na Istoku.
“Postoje podaci koji govore da je Velika Britanija napravila plan Loteli za rušenje Sovjetskog saveza” – govori Nikolić.

Upozorenje Vojske Srbije možete pročitati OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA