Najnovije

SUĐENJE VUČIĆEVIM "PALIKUĆAMA" U ŠKRIPCU! Samo je korak do presude, ali ako odbrani do marta uspe ovo, suđenje se ponavlja!

Odbrana Dragoljuba Simonovića, bivšeg predsednika opštine Grocka, uspela je u svojoj nameri da nastavi sa odugovlačenjem postupka pošto je na dan kada je glavni pretres trebalo da se završi, tražila izuzeće postupajućeg sudije!?

Prvooptuženi Dragoljub Simonović (foto: Jutjub)

Za jučerašnje suđenje za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića bilo je predviđeno čitanje dokaza iz optužnice, a potom i završetak procesa dugog gotovo dve godine. Međutim, već na samom početku postalo je jasno da do toga neće doći.

Prvo je branilac okrivljenog Simonovićevog saučesnika Igora Novakovića izostao sa ročišta, jer je 9. januara, kako tvrde bio u kontaktu sa klijentom koji ima kovid, što je sudiju navelo da razdvoji postupak u odnosu na njega.

Kada je postalo jasno da će se uprkos tome suđenje održati, odbrana Simonovića posegnula je za drugim, advokatima proverenim alatom za odugovlačenje postupka - traženjem izuzeća postupajućeg sudije.

Sud je potom dobio zadatak da odluči po ovom zahtevu odbrane, a kako je za to rok bio nepuna dva sata (koliko je trajala pauza) odluka nije doneta. Samim tim, naredno suđenje je zakazano za 20. januar, a s obzirom na to da je odbrana navela da će predložiti i nove dokaze pitanje je hoće li suđenje i tada biti završeno.

Ono što u ovom slučaju brine jeste činjenica da će postupajući sudija u martu ove godine otići u penziju, te ukoliko do presude pre toga ne dođe, suđenje će morati da počne iznova, jer će predmet biti dodeljen novom sudiji. Da li je to cilj odbrane biće poznato u narednom periodu...

Da se odbrana služi svim mogućim alatima za odugovlačenje donošenja presude govori i činjenica da je od do sada zakazanih 20 suđenja samo devet održano. Svaki put zbog bizarnih razloga - poslednji put u decembru prošle godine ono je odloženo jer je “Simonoviću bilo loše nakon vađenja zuba”.

Simonović se na svoje zdrastveno stanje žalio od početka ovog procesa, a alatima odlaganja služili su se i njegovi saučesnici.

Suđenje je trebalo da počne 9. aprila 2019. godine ali se tada ni Dragoljub Simonović, niti njegovi advokati nisu pojavili. Advokatska pripravnica tada je obrazložila da Simonović nije dobio ni optužnicu ni poziv za ročište, te da se zato nije pojavio pred sudom.

Jedno od ročišta otkazano je u julu iste godine kada se Aleksandar Marinković i advokati optuženih nisu pojavili na suđenju. Sudija Slavko Žugić novčano je kaznio u iznosu od po 80.000 dinara advokate, koji su morali da pokriju i troškove tog ročišta.

Optuženi Igor Novaković, čiji se branilac juče nije pojavio na suđenju, izbegao je ročište u novembru 2019. godine uz opravdanje da je bolestan, a bolest je bila opravdanje i ove godine - pogotovu tokom epidemije kovida. Čak četiri ročišta odložena su jer su se pozivali na virus korona - jedno zato što su advokati Simonovića bili u samoizolaciji, a čak tri - jer je optuženi Mihailović oboleo od korone.

Opravdanja zašto se suđenje treba odložiti odbrana Simonovića imala je i početkom prošle godine, kada je suđenje odloženo jer nisu postojali tehnički uslovi za tonsko snimanje ročišta.

Podsećanja radi, kuća novinara Milana Jovanovića iz Grocke zapaljena je 12. decembra 2018. godine kada je piroman bacio Molotovljeve koktele kroz razbijeni prozor garaže. Jovanović je u tom trenutku bio sa suprugom u kući.

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu koje je vodilo istragu u ovom slučaju zatražilo je maksimalnu kaznu od osam godina zatvora za bivšeg predsednika opštine Grocka zbog toga što je naložio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Za okrivljenog Vladimira Mihajlovića i Igora Novakovića, kao saučesnika, zatražena je kazna zatvora od pet godina, a za Aleksandra Marinkovića, kao izvršioca dela, kazna zatvora od šest godina.

Inače, Aleksandru Marinkoviću okrivljenom da je bacio molotovljeve koktele na kuću novinara sudi se u odsustvu jer je u bekstvu. Za njim je raspisana poternica.

A haški tužilac upozorava da Tači planira nova ubistva, opširnije OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA