Najnovije

AMERIKA NA NOGAMA! DRUGI OPOZIV TRAMPA? Nadrealne scene u Kongresu! (FOTO/VIDEO)

Predstavnički dom američkog Kongresa počeo je sednicu na kojoj bi demokrate trebalo da pokrenu postupak opoziva odlazećeg predsednika Donalda Trampa kako bi bio razrešen dužnosti posle napada na zgradu Kapitola u kojoj je pet ljudi izgubilo život 6. januara.

Donald Tramp. (Foto: Flickr)

Trenutno je u Predstavničkom domu u toku prva debata o pravilima i članu Ustava SAD koji se tiče impičmenta. Očekuje se da će ova debata potrajati sat vremena. Posle debate, Predstavnički dom će glasati o tom članu i pravilima. Ovo glasanje će zbog korona protokola ali i detektora za metal potrajati minimum dva sata. CNN navodi da se konačno glasanje o opozivu očekuje između 15 i 16 časova po lokalnom vremenu.

Na Tviteru su se pojavile fotografije Nacionalne garde raspoređene u zgradi Kongresa SAD.

Demokrate, ali i neki republikanci optužuju Trampa za „podsticanje pobune“.

Prethodno je Predstavnički dom usvojio Rezoluciju kojom je zatražio od potpredsednika Majk Pens da se pozove na ustavna ovlašćenja za uklanjanje Trampa sa funkcije.

Do usvajanja je došlo pošto se najmanje pet republikanaca pridružilo zahtevu za opoziv predsednika.

Rezolucija je usvojena sa 223 glasova za i 205 protiv.

Uoči sednice Predstavničkog doma u zgradi i oko nje je raspoređeno hiljade pripadnika američke Nacionalne garde kako bi sprečili eventualno novi pokušaj napada na zgradu Kongresa poput 6. januara.

Posle napada pristalica odlazećeg predsednika Donalda Trampa na Kongres, učestali su pozivi da on bude smenjen pre isteka mandata zato što je „podstrekivao“ na nerede.

Donald Tramp, republikanac, treba da napusti dužnost za sedam dana, 20. januara, kad će demokrata DŽo Bajden položiti zakletvu, kao 46. predsednik SAD.

Ali demokrate, uključujući predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi, žele da Tramp odgovara za svoja dela za koja mnogi tvrde da su izazvala nerede 6. januara.

Federalni istražni biro (FBI) upozorio je u utorak na moguće oružane proteste Trampovih pristalica u danima pre Bajdenove inauguracije.

Postoje izveštaji da će se određene grupe naoružati i okupiti u svih svih 50 glavnih gradova američkih država, kao i u Vašingtonu, uoči Bajdenove inauguracije, piše u internom biltenu FBI, prenosi BBC.

Tramp je treći američki predsednik u istoriji protiv koga je pokrenut impičment, a prvi je protiv koga bi mogao da bude pokrenut dva puta tokom mandata.

U decembru 2019. godine, pokrenut je pokušaj opoziva Trampa zbog optužbi za kršenje zakona, jer je, navodno, zahtevao od Ukrajine da istraži njegovog rivala na predsedničkim izborima.

Senat ga je tada oslobodio optužbi.

Pens neće da smeni Trampa! Više o tome OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA