Najnovije

ĐUKANOVIĆ NEĆE DA POTPIŠE RAZREŠENJE NAČELNIKA GENERALŠTABA! Sazvao sednicu Saveta za odbranu i bezbednost

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da neće potpisati Predloge odluka za razrešenje načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general – majora Dragutina Dakića i Predlog odluke o razrešenju i prestanku službe general - majora Rajka Pešića.

Milo Đukanović. (Foto: predsjednik.me)

Đukanović navodi da je iz Ministarstva odbrane dobio Predlog odluke za razrešenje načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general – majora Dragutina Dakića.

"Istovremeno dostavljen mi je i primerak Predloga o razrešenju i prestanku službe general - majora Rajka Pešića. Oba akta su potpisana od strane dvojice članova Saveta za odbranu i bezbednost, gospodina Alekse Bečića, predsednika Skupštine Crne Gore i gospodina Zdravka Krivokapića, predsednika Vlade Crne Gore", rekao je Đukanović.

On je rekao da je iz medija sam saznao da je ove predloge pratila i odluka ministarke odbrane o penzionisanju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general – majora Dragutina Dakića. 

Podseća da je Odluka o postavljenju i razrešenju načelnika Generalštaba u isključivoj nadležnosti Saveta za odbranu i bezbednost.

Savet za odbranu i bezbednost, kako dodaje Đukanović, odluke donosi konsenzusom na osnovu člana 8 Poslovnika o radu.

"U radu Saveta postoji i praksa da Savet između održavanja sednica odlučuje i saglasnošću i potpisom svojih članova, o brojnim pitanjima iz svoje nadležnosti. Međutim, nikada do sada Savjet za odbranu i bezbjednosto izboru i razrešenju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore nije odlučivao bez održavanja sednice Savjeta. Nema razloga za novu praksu ni ovaj put", naveo je predsednik Crne Gore.

Veruje da je eventualna promena čelnog čoveka Vojske Crne Gore pitanje od državnog značaja koje zaslužuje sednicu organa koji čine tri najviša sudionika zakonodavne i izvršne vlasti u Crnoj Gori.

"Inicijativom Ministarstva odbrane napravljeni su pravni i proceduralni propusti koji mi nalažu negativan odnos prema tom aktu", navodi Đukanović.

Prvi pravni propust, kako dodaje, je kršenje odredaba Zakona o vojsci.

"Naime, rešenje o penzionisanju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general – majora Dragutina Dakića, nije trebalo donositi bez prethodne Odluke Saveta za odbranu i bezbednost. Posebno, ako se ima u vidu da konkretno rešenje ne daje odgovor na pitanje koje su potrebe Vojske Crne Gore da se penzioniše prvi čovek njenog Generalštaba. Ceneći nadležnost ministarke odbrane, a u skladu sa članom 38 Zakona o vojsci, razrješenje je prethodno pitanje koje je u isključivoj nadležnosti Saveta za odbranu i bezbjednost, shodno članu 40 navedenog zakona", kaže Đukanović.

Takođe, predlozi za razrešenje načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general – majora Dragutina Dakića i general majora Rajka Pešića dostavljeni su, kako ističe Đukanović, uz kršenje osnovnih procedura utvrđenih članom 12 Poslovnika o radu Saveta za odbranu i bezbednost, u kome se navodi da se materijali koji se dostavljaju radi razmatranja Savetu, bez obzira na stepen tajnosti koji im je određen, kao i sva dokumentacija Saveta, mogu saopštavati javnosti samo uz saglasnost Savjeta.

"Takva saglasnost nije tražena, logično niti dobijena od Savjeta. Ceneći sve navedeno, a pre svega značaj ovog pitanja, neću potpisati Predloge odluka koji su mi dostavljeni. Umesto toga sazvaću sednicu Savjeta za odbranu i bezbednost. Već danas sam ovlastio sekretara Savjeta da usaglasi termin mogućeg održavanja sednice sa članovima Saveta", zaključio je Đukanović.

Ogorčeni građani Danilovgrada zahtevaju od Krivokapića hitnu smenu načelnika policije! Više o tome OVDE.

Izvor: Mondo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA