Najnovije

POKREĆE SE IMPIČMENT BAJDENA: Pada zbog ukrajinskih veza

Nova članica američkog Predstavničkog doma, Mardžori Tejlor Grin, namerava prvog dana predsedavanja DŽoa Bajdena da zakonodavnom parlamentu podnese nacrt rezolucije o njegovom impičmentu (opozivu).

Bajden i Porošenko (Foto: Jutjub)

„U ime američkog naroda želela bih da izjavim da moramo biti sigurni da su naši lideri odgovorni.

Predsednik SAD ne može zloupotrebiti predsednička ovlašćenja i ne mogu ga lako podmititi strane vlade, kineske energetske kompanije, ukrajinske energetske kompanije.

Zbog toga ću 21. januara pribeći članovima zakona o impičmentu protiv DŽoa Bajdena“, rekla je republikanka za TV NewsMax 13. januara.

Koje će optužbe poslužiti kao osnova za uklanjanje Bajdena sa funkcije, Grinova nije obrazložila. Tokom intervjua, ona je govorila o „zloupotrebi moći“ i „ukrajinskim vezama“ demokrate kao potpredsednica SAD.

Greeneova izjava usledila je samo nekoliko sati nakon što je Predstavnički dom po drugi put opozivao aktuelnog predsednika Donalda Trampa zbog izazivanja nemira na Kapitolu prošle nedelje.

Republikanske pristalice uletele su u Kapitol tokom protesta. Došlo je do sukoba sa policijom, tokom kojih je na desetine ljudi povređeno sa obe strane. Pet osoba je poginulo, uključujući jednog od pripadnika organa reda. Američki Kongres odobrio je izbor demokrate DŽoa Bajdena za predsednika Sjedinjenih Država 7. januara.

U maju 2020. nefrakcioni poslanik Vrhovne rade Ukrajine Andrij Derkač objavio je fragmente telefonskih razgovora u kojima se, pretpostavlja se, čuju glasovi bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka, Bajdena i bivšeg američkog državnog sekretara DŽona Kerija.

Konkretno, u evidenciji, Bajden navodno preporučuje Porošenku da otpusti generalnog tužioca Viktora Šokina, koji je umešan u slučaj Burisma, gde je radio Bajdenov sin Hanter, u zamenu za milijardu dolara.

Mito je imao za cilj dobijanje vojnih vladinih naredbi od preduzeća povezanih sa bivšim ukrajinskim liderom. Porošenko audio snimke naziva falsifikatima.

U junu je Derkač objavio drugi deo audio zapisa telefonskih razgovora navodno između Porošenka i Bajdena. Tokom razgovora, političari su razgovarali o unutrašnjoj politici Ukrajine. Porošenko je snimak smatrao izmišljenim i nazvao je njihovo objavljivanje „pokušajem podrivanja strateškog partnerstva Kijeva i Vašingtona“.

Početkom jula objavljen je još jedan deo navodnog razgovora između Porošenka i Bajdena, koji se ticao sabotaže ukrajinskih specijalnih službi na Krimu, i deo zapisa objavljen u septembru, vezan za izbor Donalda Trampa za predsednika SAD.

Snimak nereda u Briselu možete pogloedati OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA