Najnovije

SPREMA BOMBASTIČAN OPROŠTAJ: Tramp skida oznaku tajnosti sa podataka o stvarnom poreklu korone?

Britanske diplomate se pripremaju na to da će SAD upututi ozbiljne optužbe na račun Kine, a koje su povezane sa "opasnim" istraživanjem korona virusa u Vuhanu, piše The Telegraph.

Tramp (Foto: pixabay. com)

Smatra se da je odlazeći predsednik SAD Donald Tramp istrajan u svojoj nameri da u poslednjim danima svog mandata Kini "zabiberi čorbu". Britanski izvori veruju da bi njegov državni sekretar Majk Pompeo mogao da ukloni oznake "poverljivo" sa dokumenata koje sadrže podatke koje je američka obaveštajna služba prikupila o Institutu za virologiju u Vuhanu.

Neimenovani izvor je za The Telegraph rekao da bi SAD mogle da utvrde da je kineska vojska sprovodila istraživačke projekte koji su uključivali "uzgajanje opasnih korona virusa" u nizu životinjskih vrsta u laboratoriji Instituta u Vuhanu. Takve tvrdnje bi dovele do toga da će se mnogi pitati zašto bi kineska vojska bila uključena u takav projekt i da li je projekt povezan sa potencijalnim razvojem biološkog oružja.

Očekuje se da Vašington neće otići toliko daleko da utvrdi da je Kovid-19 potekao iz laboratorije, ali da je cilj da se poseje seme sumnje. Izjava Trampovog savetnika za nacionalnu sigurnost Roberta O'Brajena koju je dao u ponedeljak nagnala je mnoge da pomisle da bi Amerika uskoro mogla da optuži Kinu.

- Svet ne može da nastavi da plaća skupe cene zbog svoje naivnosti i posledice za neodgovorne i štetne poteze Pekinga, bilo da je reč o okončavanju vladavine prava u Hongkongu ili nesarađivanja sa zdravstvenim zvaničnicim tokom pandemije - rekao je O'Brajen dodajući da SAD razmatra dalje opcije za odgovor.

The Sun je napisao da im je diplomatski izvor rekao da se "Amerika dosad suzdržavala, ali da u narednim danima bi moglo svašta da se dogodi, a najviše ih zanima poreklo virusa".

Zvaničnici obaveštajnih službi su još prošle godine potvrdili da američki obaveštajci istražuju da li je li nesreća u laboratoriji u Vuhanu možda zaslužna za pandemiju korona virusa. Tada je, međutim, takođe rečeno da je verovatnije da je virus potekao iz prirode.

Amerika već neko vreme od Pekinga zahteva odgovore na pitanja o poreklu virusa, a proletos je Svetsku zdravstvenu organizaciju optužila da je pomogla da se zataška poreklo virusa tako što se "potčinila Komunističkoj partiji Kine". Izvori iz britanske obaveštajne zajednice tvrde da dosad dostupni dokazi sugerišu da je virus potekao iz divljine.

Zvanični London u ponedeljak je ponovio da je još uvek zainteresovan za istragu porekla virusa u Kini, ali da insistira da ona bude transparentna i naučno rigorozna.

Institut za virologiju u Vuhanu državna je istraživačka institucija koja se nalazi pod ingerencijom Kineske akademije nauka, koja je pod strogom kontrolom tamošnjeg državnog vrha. Naučna istraživanja u Kini često su povezana s vojskom, koja pak vodi nekoliko internih institucija koje se bave nekim od najnaprednijih projekata u celoj Kini.

Jednu od kineskih vakcina protiv Kovida-19 razvila je upravo vojska, a istraživački tim koji je proizvodi vodio je general Čen Vei.The Telegraph navodi da nije poznato kako se uspostavljaju ovakva partnerstva.

Podsetimo, Peking od samog početka izbijanja pandemije odbacuje teze da je ona ikako povezana s istraživanjima u laboratoriji u Vuhanu.

Bolje preležati koronu, nego primiti vakcinu pokazuju istraživanja. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Telegraf

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA